Tuesday, December 1, 2009

Ποιοι κλάδοι αντιστέκονται στην ύφεση


Ποιοι κλάδοι αντιστέκονται στην ύφεση


Τη συρρίκνωση του κλάδου υπηρεσιών καταγράφουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν σήμερα, με ελάχιστους κλάδους να καταφέρνουν να ξεφύγουν από τη γενική ύφεση. Σύμφωνα με τη Cystat, ο κύκλος εργασιών του κλάδου υπηρεσιών συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 6,1% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2008. Ο κύκλος εργασιών του πρώτου τριμήνου συρρικνώθηκε κατά 2,4% και του δεύτερου κατά 3,1%.


Η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες οφείλεται εν μέρει στη μείωση 13,9% που παρουσίασε το τρίτο τρίμηνο ο κλάδος ξενοδοχείων και στη μείωση των εργασιών ταξιδιωτικών πρακτόρων κατά 17,1%.

Από την οικονομική κρίση επηρεάστηκαν αρκετοί τομείς. Μείωση 8,2% παρουσιάζει ο τομέας Προγραμματισμού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και συναφών δραστηριοτήτων.

Οι δικηγόροι και οι λογιστές είχαν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά 3,7% έναντι πτώσης 2,5% το δεύτερο τρίμηνο.

Για αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς, η μείωση που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο έφθασε το 8,6% από -0,8% το δεύτερο τρίμηνο. Στην κατηγορία των συμβούλων διαχείρισης καταγράφεται μείωση 5,7%.

Από την ευρύτερη συρρίκνωση των εργασιών στις υπηρεσίες ξέφυγαν οι διαφημιστές και οι εταιρείες έρευνας αγοράς. Ο κύκλος εργασιών τους παρουσιάζει ετήσια αύξηση 9,1%.

Ευνοημένες ήταν οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών απασχόλησης. Λόγω της αυξητικής τάσης της ανεργίας, οι εταιρείες αυτές κατέγραψαν ετήσια αύξηση 18,1% στον τζίρο τους.

Μικρή μείωση 2,7% παρουσιάζει ο τομέας των τηλεπικοινωνιών.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |