Tuesday, December 1, 2009

Dubai World: Αναδιάρθρωση χρέους 26 δισ. δολ.


Dubai World: Αναδιάρθρωση χρέους 26 δισ. δολ.


Εποικοδομητικές συνομιλίες με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση χρέους 26 δισ. δολ. συμπεριλαμβανομένων και των υποχρεώσεων των σκελών της, Nakheel World και Limitless World ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η Dubai World.

Το έλλειμμα από τις θυγατρικές, όπως της Infinity World Holding, της Istithmar World και της Ports & Free Zone World θα εξαιρεθούν από τις συνομιλίες επειδή αυτές οι εταιρείες «βρίσκονται σε σταθερή οικονομική κατάσταση», ανακοίνωσε η Dubai World μία από τις τρεις κύριες κρατικές εταιρείες του εμιράτου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η εταιρεία επιδιώκει την καθυστέρηση πληρωμών του ημίσεως των υποχρεώσεών της ύψους 59 δισ. δολ., περιορίζοντας τις ανησυχίες ότι υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί αρνητικά η ανάκαμψη του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος από την πιστωτική κρίση. Στις ΗΠΑ οι μετοχές διέγραψαν τις απώλειές τους μετά την ανακοίνωση της Dubai World ωθώντας τον Standard & Poor’s 500 Index 0,4% υψηλότερα.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές στα Χρηματιστήρια του Ντουμπάϊ και του Αμπου Ντάμπι, τα μέγιστα σε οκτώ χρόνια χθες μετά την ανακοίνωση της κρατικής Dubai World ότι ενδέχεται να καθυστερήσει τις πληρωμές του χρέους τους. Ο Dubai Financial Market General Index υποχώρησε 7,3% στις 1.940,36 μονάδες, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2008. Στο Αμπου Ντάμπι ο ADX Index υποχώρησε 8,3% τα μέγιστα από την έναρξη του υπολογισμού του το 2001.

Η ανακοίνωση για καθυστέρηση πληρωμής των οφειλών της Dubai World στις 25 Νοεμβρίου βύθισε τα χρηματιστήρια στην Ασία και στην Ευρώπη και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο με τις ζημίες ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων από τις πιστώσεις των τραπεζών.

Η Royal Bank of Scotland Group Plc ήταν η μεγαλύτερη ανάδοχος των δανείων της Dubai World ενώ η HSBC Holdings Plc έχει το μεγαλύτερο κίνδυνο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co.

Εκπρόσωποι της RBS και της HSBC αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Στις 29 Νοεμβρίου η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είπε ότι «στέκεται στο πλευρό» των τοπικών και ξένων τραπεζών προσφέροντας πρόσβαση σε περισσότερα κεφάλαια με νέες ευκολίες.

Το σύνολο του ποσού των υποχρεώσεων που σχεδιάζει να αναδιαρθρώσει η Dubai World περιλαμβάνει περίπου 6 δισ. δολ. ισλαμικά ομόλογα που πούλησε η Nakheel, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Ντουμπάϊ, το δεύτερο μεγαλύτερο από τα επτά εμιράτα που απαρτίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι κρατικές του εταιρείες δανείστηκαν 80 δισ. δολ. για να χρηματοδοτήσουν την έκρηξη και την διαφοροποίηση της οικονομίας. Η παγκόσμια οικονομική κρίση και η μείωση των τιμών ακινήτων έβλαψαν εταιρείες όπως η Dubai World καθώς δυσκολεύονται να αντλήσουν δάνεια.

Οι τιμές κατοικιών στο Ντουμπάϊ μειώθηκαν 47% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η μεγαλύτερη μείωση από οποιαδήποτε άλλη αγορά, σύμφωνα με την Knight Frank LLC. Οι τιμές κατοικιών ενδέχεται να υποχωρήσουν και άλλο, σύμφωνα με έρευνα της Colliers International στις 14 Οκτωβρίου.

naftemporiki

No comments:

Share |