Tuesday, December 1, 2009

Σπάει τα κοντέρ η ανεργία

Σπάει τα κοντέρ η ανεργία


Σε νέο ιστορικό ψηλό αναρριχήθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Κύπρο, εντείνοντας τις ανησυχίες για νέο μαζικό κύμα απολύσεων στις επιχειρήσεις. Τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, δείχνουν ότι το ποσοστό των ανέργων έφθασε τον Οκτώβριο στο 6% των εργαζόμενων, παρουσιάζοντας αύξηση 0,1% σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο και 2,4 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο.

Η αυξητική τάση της ανεργίας ανησυχεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και οι ενδείξεις για τους επόμενους μήνες δεν είναι καθόλου θετικές. Τη Δευτέρα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, μιλώντας στη βουλή, εξέφρασε τη θέση ότι η ανεργία θα εξακολουθήσει να αυξάνεται σημαντικά και τον επόμενο χρόνο.

Χθες, η ΣΕΚ επανέφερε το αίτημα της για σταδιακή επέκταση του ανεργιακού επιδόματος, σε πρώτο στάδιο στους 9 μήνες και σε δεύτερο στους 12 μήνες.

Ωστόσο, παρά την αυξητική τάση της ανεργίας στην Κύπρο, το ποσοστό είναι χαμηλό σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου έφθασε το 9,3% από 9,2% το Σεπτέμβριο και 7,3% τον περσινό Οκτώβριο.

Στην ευρωζώνη το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο 9,8%, όσο ήταν και το Σεπτέμβριο και 7,9% τον Οκτώβριο του 2008. Τα ψηλότερα ποσοστά ανεργίας έχει η Λετονία (20,9%) και η Ισπανία (19,3%), ενώ τα χαμηλότερα η Ολλανδία (3,7%) και η Αυστρία (4,7%).

Η Eurostat εκτιμά ότι 22,5 εκ. άνθρωποι στην ΕΕ ήταν άνεργοι τον Οκτώβριο εκ των οποίων οι 15,7 εκ. ήταν στην ευρωζώνη. Σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2009, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 258 χιλ. στην ΕΕ και κατά 134 χιλ. στην ευρωζώνη. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009, στην ευρωζώνη υπάρχουν 5 εκ. περισσότεροι άνεργοι και στην ΕΕ 3,1 εκ.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |