Tuesday, December 1, 2009

Ο καλύτερος Νοέμβριος για Dow, S&P 500 από το 2001


Ο καλύτερος Νοέμβριος για Dow, S&P 500 από το 2001


Θετικό πρόσημο επέλεξαν σήμερα "παμψηφεί" οι βασικοί δείκτες της Wall Street καταγράφοντας παράλληλα τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιούλιο.

Ολοκληρώνοντας τον καλύτερο Νοέμβριο από το 2001, οι Dow Jones και S&P 500 ενισχύθηκαν σε ποσοστό 6,5% και 5,7% αντίστοιχα από τον προηγούμενο μήνα. Στο 4,9% έφτασαν τα μηνιαία κέρδη του τεχνολογικού Nasdaq, ενώ και οι τρεις δείκτες χάραξαν πορεία για το καλύτερο έτος από το 2003.

Ενδιαφέρον παρουσίασε η στροφή που πραγματοποίησε η αγορά την τελευταία ώρα των συναλλαγών της Δευτέρας και η ανάκαμψη του χρηματοοικονομικού κλάδου, στον απόηχο της δημοσιοποίησης περισσότερων λεπτομερειών για τις δανειακές υποχρεώσεις της Dubai World που φαίνεται πως κατάφεραν να αμβλύνουν την αβεβαιότητα των επενδυτών. Μεταξύ, άλλων η τράπεζα ανακοίνωσε πως θα προσπαθήσει να αναδιαρθρώσει χρέος ύψους περίπου 26 δισ. δολαρίων.

Η αγορά είχε αρνητικό πρόσημο στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης λόγω των ανησυχιών για τα χρέη του Ντουμπάι όσο και για τις λιανικές πωλήσεις την εορταστική περίοδο, που ξεκίνησε την Παρασκευή (Black Friday), ενώ πρόσκαιρος ήταν ο ενθουσιασμός για τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας στο Σικάγο.

Σήμερα, η κεντρική Τράπεζα των ΗΑΕ ανακοίνωσε ότι το τραπεζικό σύστημα της περιοχής παραμένει ασφαλές, ενώ έθεσε σε ισχύ έκτακτη πιστωτική γραμμή προκειμένου να διασφαλίσει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος της περιοχής και να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις που προκάλεσε η ανακοίνωση για την αναδιάρθρωση του χρέους της Dubai World. Παράλληλα, επανέλαβε ότι θα συνεχίζει να στηρίζει τα τραπεζικά ιδρύματα των ΗΑΕ και τα υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών, ενώ υπογράμμισε ότι το τραπεζικό σύστημα της περιοχής "είναι πιο ασφαλές και διαθέτει μεγαλύτερη ρευστότητα σε σχέση με πέρυσι".

Εντούτοις, η κατάσταση παραμένει ρευστή με εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Ντουμπάι να αποποιείται των ευθυνών για τα χρέη της Dubai World. Η αναδιάρθρωση της Dubai World είναι προς το συμφέρον όλων των ενδιαφερόμενων μερών και θα αποδώσει καρπούς σε "μακροπρόθεσμο επίπεδο", δήλωσε ο Abdulrahman Al Saleh, γενικός διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών του Ντουμπάι, μιλώντας στο κυβερνητικό Dubai TV. Επεσήμανε ωστόσο ότι το χρέος της Dubai World δεν είναι εγγηυμένο από την κυβέρνηση του εμιράτου και οι αγορές θα πρέπει να κάνουν τη διάκριση μεταξύ της εταιρείας συμμετοχών και της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ μικτά ήταν τα στοιχεία από τις λιανικές πωλήσεις στην αρχή της εορταστικής περιόδου στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Λιανοπωλητών, περισσότεροι -σε σχέση με πέρυσι- καταναλωτές επισκέφθηκαν τα εμπορικά καταστήματα στις ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο που ακολούθησε την Μαύρη Παρασκευή -με την οποία ανοίγει η εορταστική περίοδο στις ΗΠΑ-, ωστόσο τα έσοδα ήταν μικρότερα μετά τις μεγάλες εκπτώσεις που χρησιμοποίησαν οι αλυσίδες λιανικές για να προσελκύσουν του καταναλωτές.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 34,92 μονάδες (+0,34%) κλείνοντας στις 10.344,84 μονάδες. Ο δείκτης ανέκτησε έδαφος 50 μονάδων την τελευταία ώρα των συναλλαγών. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 6,16 μονάδων (+0,29%) και έκλεισε στις 2.144,60 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 4,14 μονάδων (+0,38%) κλείνοντας στις 1.095,63 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 15 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η JP Morgan Chase κλείνοντας στα 42,49 δολάρια με άνοδο 1,16 δολάρια ή σε ποσοστό 2,81%. Ακολούθησαν η Bank of America με κέρδη 2,46% και κλείσιμο στα 15,85 δολάρια και η American Express, η οποία έκλεισε στα 41,83 δολάρια με άνοδο 2,42%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Home Depot (-0,91%), η μετοχή των McDonalds (-0,55%) και η (-0,54%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Ελληνικά ADRs

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,14 δολάρια ή σε ποσοστό 2,27% και έκλεισε στα 6,04 δολάρια. Το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,37 δολάρια ή σε ποσοστό 4,55% και έκλεισε στα 7,77 δολάρια.

Στο μέτωπο της οικονομίας, βελτιώθηκε περαιτέρω το Νοέμβριο η μεταποιητική δραστηριότητα στη περιοχή του Σικάγο για να διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Προμηθειών και Διαχείρισης (NAPM-Chicago).

Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας ανήλθε στις 56,1 μονάδες το Νοέμβριο από 54,2 μονάδες τον Οκτώβριο, για να διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008.

capital.gr

No comments:

Share |