Wednesday, November 25, 2009

Κίνα: Με αργό ρυθμό σχεδιάζεται η απόσυρση των μέτρων στήριξης


Κίνα: Με αργό ρυθμό σχεδιάζεται η απόσυρση των μέτρων στήριξης


ΠΕΚΙΝΟ (Dow Jones)--Καθώς η παγκόσμια οικονομία σταθεροποιείται και οι κυβερνήσεις εξετάζουν τρόπους απόσυρσης των προγραμμάτων ενίσχυσης, μια πιθανή στρατηγική σχηματίζεται στην Κίνα για τον περιορισμό της στήριξης που προσφέρει το Πεκίνο στην οικονομία.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος Hu Jintao και ο πρωθυπουργός Wen Jiabao, ενδέχεται να πραγματοποιήσουν σύντομα την ετήσια σύσκεψη για να καταρτίσουν τα οικονομικά πλάνα του επόμενου έτους.

Η Κίνα είναι πιθανό να διατηρήσει τις τεράστιες δημόσιες δαπάνες το 2010, οι οποίες άρχισαν τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς οι εξαγωγές παραμένουν αδύναμες. Ωστόσο, όσο οι πληθωριστικοί κίνδυνοι αυξάνονται, οι οικονομικοί αναλυτές προτρέπουν το Πεκίνο να περιορίσει την αύξηση της προσφοράς χρήματος και τις τραπεζικές χορηγήσεις διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια – ειδικά από τις αγορές κεφαλαίων και τα μη τραπεζικά ιδρύματα.

“Η πολιτική χαλαρών πιστώσεων και μειωμένης προσφοράς χρήματος θα ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος εξισορρόπησης μεταξύ της διατήρησης της ανάπτυξης και την αποφυγής του πληθωρισμού”, αναφέρει σε άρθρο του ο Sheng Songcheng, επικεφαλής του υποκαταστήματος της People΄s Bank of China στην πόλη Shenyang, στα "Οικονομικά Νέα" της κεντρικής τράπεζας. Η PBOC επηρεάζει και καθορίζει την νομισματική πολιτική, ωστόσο το υπουργικό Συμβούλιο είναι αυτό που καθορίζει την πολιτική στάση.

“Η πιστωτική ανάπτυξη σχετίζεται με την οικονομική ανάπτυξη”, έγραψε ο Sheng, “ενώ η αύξηση της προσφοράς χρήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πληθωρισμό”.

Η επιτυχία του Πεκίνου στην ενίσχυση της ανάπτυξης χωρίς παράλληλα να αναθερμάνει τον πληθωρισμό θα επηρεάσει κράτη όπως η Βραζιλία και η Αυστραλία που ολοένα και περισσότερο εξαρτώνται από την κινεζική ζήτηση για πρώτες ύλες και την τύχη των παγκόσμιων χρηματαγορών που ολοένα περισσότερο κινούνται ανάλογα με τις τάσεις που επικρατούν στην οικονομία και τις χρηματαγορές της Κίνας.

Η δημοσιονομική πολιτική της Κίνας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή πριν ένα χρόνο - περιλαμβάνει πακέτο στήριξης ύψους 4 τρισ. γουάν - και η συγκρατημένα χαλαρή νομισματική πολιτική έχουν ωθήσει την ανάπτυξη στα επίπεδα πριν την κρίση.

Ωστόσο το πιστωτικό ξέσπασμα – νέες χορηγήσεις αξίας 8,92 τρισ. γουάν τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους, έναντι 4,91 τρισ. γουάν στο σύνολο του 2008 - ώθησε την αύξηση της προσφοράς χρήματος στο 30% σε ετήσια βάση. Επίσης, οι τιμές των ακινήτων σημειώνουν ραγδαία αύξηση.

Και οι δύο τάσεις αυξάνουν τους κινδύνους για πληθωρισμό στις τιμές καταναλωτή και στις τιμές των ακινήτων. Ενώ οι τιμές καταναλωτή ακόμη πέφτουν, οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα αρχίσουν να αυξάνονται από τις αρχές του νέου έτους.

Πραγματικά, κανείς δεν προτρέπει το Πεκίνο να εγκαταλείψει την έμφαση στην ανάπτυξη και την ανάκαμψη.

“Την ίδια στιγμή που ελέγχουμε τη συνολική προσφορά χρήματος, έχουμε την ανάγκη να τονώσουμε τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, εκτός των τραπεζικών πιστώσεων”, τόνισε νωρίτερα μέσα στο μήνα ο Wu Xiaoling, αναπληρωτής διοικητής μέχρι πέρσι της κεντρικής τράπεζας.

Οι τράπεζες μπορούν να δανείσουν περισσότερα χρήματα από αυτά που παίρνουν σε καταθέσεις, συνεπώς δημιουργούν κεφάλαια στην οικονομία όταν επεκτείνουν τις χορηγήσεις. Ωστόσο οι εταιρείες μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια και με άλλους τρόπους – όπως η πώληση μετοχών ή ομολόγων, leasing εξοπλισμού, ή δανειζόμενες από πιστωτικές εταιρείες που δεν δέχονται καταθέσεις – χωρίς να διευρύνεται η προσφορά χρήματος.

Ωστόσο, καθώς οι τράπεζες επισκιάζουν σε μεγάλο βαθμό τις υπόλοιπες χρηματοοικονομικές εταιρείες στην Κίνα, ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα δυσκολευτεί να φέρει το φορτίο αν οι τράπεζες μειώσουν σε σημαντικό βαθμό τις χορηγήσεις.

Επιπλέον, η όποια πολιτική αλλαγή θα αμβλυνθεί.

Σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση χρειάστηκε αρκετά χρόνια να αλλάξει την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που εφάρμοσε κατά την διάρκεια της ασιατικής χρηματοοικονομικής κρίσης, ο Jia Kang, ο οποίος ηγείται του think tank του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε ότι “αν όντως αποσυρθούν τα μέτρα, δεν θα επισημανθεί με επίσημη διατύπωση”.

“Θα αποσύρουν τα μέτρα σταδιακά. Θα το ανακοινώσουν μόνο όταν ο στόχος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί”, σχολίασε. “Όταν πραγματοποιηθεί η επίσημη ανακοίνωση, η γενικότερη εικόνα θα έχει ήδη σχηματιστεί”.

capital.gr

No comments:

Share |