Wednesday, November 25, 2009

Πτώση 30% στις αγοραπωλησίες ακινήτων


Πτώση 30% στις αγοραπωλησίες ακινήτων

Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τη συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής κτηματαγοράς τόνισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι έκαναν λόγο για αμφίβολης συνταγματικότητας των μέτρων της έκτακτης εισφοράς και της επαναφοράς του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών.

Το δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι διεθνώς κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα που το Κράτος οφείλει να το προστατεύει και όχι να το «διώκει» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς προσθέτοντας ότι οι σημερινές δημοσιονομικές ανάγκες και η γνωστή αδυναμία του φορολογικού μηχανισμού να εντοπίσει τους φοροφυγάδες, στρέφει την κυβέρνηση στο να επιβάλλει δυσβάστακτα βάρη επιλεκτικά και μόνον σε όσους έχουν ακίνητη ιδιοκτησία.

Και αυτό αντίκειται στη συνταγματική επιταγή της ισότητας και δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών. Η «κατεδάφιση» της μεσαίας ιδιοκτησίας με το πρόσχημα της φορολόγησης της «μεγάλης», δεν θα θίξει μόνον τους ιδιοκτήτες αλλά θα σημάνει τον «στραγγαλισμό» της εθνικής οικονομίας, μέσω της οικονομικής εξόντωσης όλων όσων ασχολούνται με το ακίνητο και την οικοδομή. Τα νομικά και τεχνικά επαγγέλματα, οι κατασκευαστικές αλλά και τόσες άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων και επιχειρήσεων που κατασκευάζουν, επισκευάζουν, εξοπλίζουν και συντηρούν τα ακίνητα.

Πέραν αυτών ο πρόεδρος του ΔΣΑ. κ. Δ. Παξινός χαρακτήρισε και εκείνος αντισυνταγματική την έκτακτη εισφορά ενώ ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνεται στόχος το ακίνητο. Ο πρόεδρος των υποθηκοφυλάκων κ. Χ.. Χριστόπουλος επεσήμανε ότι η πτώση στις αγοραπωλησίες των ακινήτων το 2008 αγγίζει το 40% και το τρέχον έτος το 30%, ενώ ο πρόεδρος των κατασκευαστών Δ. Καψιμάλης ζήτησε να μην επιβάλλεται φόρος στα ακίνητα που δεν αποφέρουν εισόδημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος των μεσιτών κ. Γ. Ρεβύθης αναφέροντας ότι το ο υπουργείο Οικονομικών κάνει επιδρομή στα ακίνητα με αποτέλεσμα πολλές επενδύσεις και καταθέσεις να μεταφερθούν στο εξωτερικό και σε off-shore εταιρίες.

Τι ζητούν οι φορείς

Τα κυριότερα αιτήματα όπως κατατέθηκαν από τους φορείς έχουν ως εξής:

Αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων για μια τριετία, ήτοι μέχρι 31.12.2011, με ετήσιο όριο έως 500000 ευρώ

Φ.Π.Α : Απαλλαγή των μη ηλεκτροδοτούμενων (απούλητων) ακινήτων των επιχειρήσεών μας για μια 5ετία από την δήλωση αποπεράτωσης του κτιρίου και όχι από την έκδοση της οικοδομικής άδειας, όπως προβλέπεται από το νόμο του ΦΠΑ.

ΕΤΑΚ : επαναφορά της απαλλαγής για μία 7ετία από το ΕΤΑΚ για τις οικοδομικές επιχειρήσεις, όπως ίσχυε και για το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και σε κάθε περίπτωση όχι άνω 1‰, όπως ισχύει και για τις ατομικές επιχειρήσεις.

Μείωση των συντελεστών εμπορικότητας και των τιμών ζώνης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, σε όσους Δήμους και συνοικίες της χώρας είναι αδικαιολόγητα υψηλές και υπερβαίνουν σήμερα τις αγοραίες, ιδιαίτερα στα καταστήματα και επαγγελματικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας, ξενοίκιαστα γραφεία και αποθήκες. Οχι αύξηση αντικειμενικών αξιών στην παρούσα χρηματοπιστωτική κρίση, διότι αυτό θα επιφέρει πληθωριστικές τάσεις στα ακίνητα και αποφυγή επενδύσεων.

Εκπτωση όλων των τόκων των στεγαστικών δανείων από το εισόδημα του δανειολήπτη.

Μείωση κατά πέντε μονάδες στο φόρο μεταβίβασης των ακινήτων και κατάργηση του φόρου υπεραξίας

Μείωση του Φ.Π.Α στην ανέγερση νέων κτιρίων.

Για τις χαρακτηρισμένες περιοχές ως παραμεθόριες να γίνονται οι διαδικασίες για αγορά ακινήτων από αλλοδαπούς με γρηγορότερους ρυθμούς σε μικρό χρονικό διάστημα.

Να γίνονται οι επεκτάσεις σχεδίων πόλεων με γρηγορότερους ρυθμούς και όχι όπως ισχύει μέχρι σήμερα από 10 έως 15 έτη.

Οι εισφορές των ενσήμων θα πρέπει να παραμείνουν στις ίδιες τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα (2-3 χρόνια) και να μην αυξάνονται κάθε χρόνο.

Ο έλεγχος του ΙΚΑ να γίνεται με την αποπεράτωση του έργου και να είναι τελικός.

Να μην είναι τα ακίνητα τεκμήριο διαβίωσης.

Να συνεχιστεί η απαλλαγή φόρου μεταβίβασης για αγορά πρώτης κατοικίας, και να υπάρξει απαλλαγή του φόρου και για αγορά πρώτης επαγγελματικής στέγης.

Να μην βγαίνουν στον πλειστηριασμό ακίνητα που συνδέονται με χρέη από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια , είτε για τους ιδιοκτήτες είτε για τους εγγυητές.

reporter.gr

No comments:

Share |