Wednesday, November 25, 2009

Χρέη €2 δισ. αφήνει η κρίση


Χρέη €2 δισ. αφήνει η κρίση


Καμένη γη αφήνει στο πέρας της η εγχώρια οικονομική ύφεση κληροδοτώντας στις επόμενες γενιές πρόσθετα χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2011, η κυβέρνηση Χριστόφια, που παρέλαβε χρέος γύρω στα €8,9 δισ., θα έχει συσσωρεύσει δάνεια γύρω στα €10,8 δισ., με το δημόσιο χρέος να εκτοξεύεται από το 48,4% στο 63,4% μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.

Για αποπληρωμή του διογκούμενου δημόσιου χρέους, οι φορολογούμενοι θα χρειάζεται να πληρώνουν ετησίως τουλάχιστον €70 εκ. περισσότερα μόνο για τους τόκους, στερούμενοι ποσά που θα μπορούσαν να διοχετευτούν σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η έρευνα και η υγεία. Και αυτό είναι μόνο στην αρχή, αφού όσο μεγαλώνει το χρέος, τόσο πιο μεγάλο θα γίνεται το κόστος χρηματοδότησης του.

Τα πράγματα θα μπορούσαν βέβαια να είναι πολύ χειρότερα. Σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία η κατάσταση είναι τραγική, με το χρέος να αυξάνεται απότομα σε τέσσερα μόλις χρόνια κατά 34-52% του ΑΕΠ, δένοντας τα χέρια των επόμενων κυβερνήσεων και αναγκάζοντας τις να προχωρήσουν σε πολύ βαθύτερες τομές από αυτές που θα χρειαστούν στην Κύπρο.

Πέραν όμως αυτών των ακραίων περιπτώσεων, η σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δεν είναι τόσο ευνοϊκή, αφού οι πλείστες κατάφεραν να περιορίσουν την αύξηση του δημοσίου χρέους σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι η Κύπρος.

Στο Λουξεμβούργο και στη Μάλτα, για παράδειγμα, η Επιτροπή εκτιμά ότι η αύξηση του δημοσίου χρέους μέχρι το 2011 θα περιοριστεί στο 4,2% και 8,7% του ΑΕΠ, αντίστοιχα. Σε χώρες επίσης όπως η Ολλανδία, η Ιταλία, και η Γερμανία η αύξηση θα είναι κατώτερη του 14%.

Μεταξύ της Κύπρου και άλλων χωρών υπάρχει επίσης και μια σημαντική διαφορά. Στις πλείστες από τις χώρες της ευρωζώνης, μέρους του πρόσθετου χρέους προέκυψε από τα μέτρα που λήφθηκαν για στήριξη του τραπεζικού κλάδου.

Τα κυβερνητικά μέτρα που λήφθηκαν στην ευρωζώνη υπολογίζονται ότι αντιστοιχούν με το 11,2% του ΑΕΠ. Στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, τα μέτρα που λήφθηκαν για στήριξη του τραπεζικού συστήματος αντιστοιχούν με το 174% του ΑΕΠ της χώρας, στο Βέλγιο ανήλθαν στο 31%, στην Ολλανδία στο 20% και στη Γερμανία στο 11%.

Αντίθετα, η Κύπρος δεν έλαβε κανένα κυβερνητικό μέτρο στήριξης των τραπεζών και το χρέος αναμένεται να μεγεθυνθεί κυρίως από άλλους παράγοντες. Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η συσσώρευση τόκων επί του καθαρού χρέους. Προς το παρόν, οι τόκοι πληρώνονται με σχετικά χαμηλό επιτόκιο λόγω του ευνοϊκού διεθνούς επιτοκιακού περιβάλλοντος. Τα επόμενα χρόνια, όμως, οι τόκοι ενδέχεται να αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς, στερώντας από τις επόμενες κυβερνήσεις ολοένα και μεγαλύτερους πόρους.

Το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί επίσης από το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, που αναμένεται να πλησιάσει το 6% του ΑΕΠ το 2011 έναντι πλεονάσματος 0,9% το 2008.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |