Wednesday, November 25, 2009

Έρχεται νέο χρήμα στην αγορά


Έρχεται νέο χρήμα στην αγορά


Ο κύβος ερρίφθη για τα ειδικά κυβερνητικά χρεόγραφα ύψους €3 δισ. αφού οι τράπεζες καλούνται μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για απόκτηση του ποσού που τους αναλογεί από την έκδοση των χρεογράφων.

Βασικό κριτήριο για την κατανομή του ποσού στην κάθε τράπεζα από τις 15 τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο είναι το μερίδιο της στην εγχώρια αγορά δανείων για οικιστικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς.

Το ποσό που θα αντλήσει η Τράπεζα Κύπρου ανέρχεται στα €900 εκ., η Μαρφίν Λαϊκή στα €600 εκ., η Ελληνική στα €300 εκ. και η Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα στα €435 εκ., ποσό το οποίο θα κατανεμηθεί στα 120 συνεργατικά ιδρύματα της. Τα υπόλοιπα χρήματα θα κατανεμηθούν στις μικρότερες τράπεζες.

Οι σχετικές επιστολές/πρόσκληση, όπως ανάφερε στη StockWatch ο ανώτερος οικονομικός λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών Διονύσης Διονυσίου, τους έχουν αποσταλεί στις 20 Νοεμβρίου, ενώ η τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων είναι η 30η Νοεμβρίου.

Πριν την υπογραφή των συμβολαίων στις 9 Δεκεμβρίου μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και κάθε τράπεζας ξεχωριστά, θα πρέπει να προηγηθεί η έγκριση έκαστης αίτησης η οποία θα συνοδεύεται από τις εγγυήσεις/ενέχυρο οι οποίες με βάση το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση και ενέκρινε η βουλή θα πρέπει να είναι 20% ψηλότερες από το ποσό που θα αντλήσουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επιπλέον, στις 9 Δεκεμβρίου κατά την υπογραφεί των συμβολαίων οι τράπεζες θα πρέπει να καταβάλουν και την πρώτη δόση της προμήθειας προς το υπουργείο Οικονομικών η οποία ανέρχεται στο 0.9%. Οι επόμενες δόσεις θα καταβάλλονται κάθε έξι μήνες.

Μετά που η Κεντρική Τράπεζα, όπως είπε ο κ. Διονυσίου, δώσει το πράσινο φως και πέσουν οι υπογραφές και εισαχθούν οι τίτλοι την επομένη στο Χρηματιστήριο, ανοίγει ο δρόμος για τις τράπεζες να αντλήσουν ρευστότητα στις 16 Δεκεμβρίου από την ΕΚΤ.

Αυτό που προσδίδει μεγαλύτερη σημασία στους συγκεκριμένους τίτλους είναι το γεγονός ότι υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης η ΕΚΤ για πρώτη φορά αποφάσισε να δώσει επιτόκιο 1% για ένα χρόνο. Το περιθώριο που έχουν οι τράπεζες για να υποβάλλουν αίτηση για απόκτηση των τίτλων είναι μέχρι πέντε μήνες.

Εάν πάλι κάποια τράπεζα δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ολόκληρο το ποσό που της αναλογεί από την πρώτη δημοπρασία, δύναται να επανέλθει σε δεύτερη, αν και η δημοπρασία της 16ης Δεκεμβρίου, θα είναι η τελευταία μάλλον που θα προσφέρει στις τράπεζες ρευστότητα με τόσο ευνοϊκούς όρους.

Πάντως παρά το γεγονός, όπως υποδεικνύουν οι τραπεζίτες, τα κυβερνητικά χρεόγραφα έρχονται με καθυστέρηση πέραν του ενός χρόνου αφού το αίτημα τόσο των τραπεζών όσο και της ΚΤ είχε υποβληθεί πριν ένα και πλέον χρόνο εντούτοις, όπως επισημαίνουν, θα αντλήσουν ολόκληρο το ποσό το οποίο θα λειτουργήσει ενισχυτικά προς τη ρευστότητα τους.

Επισημαίνουν επιπροσθέτως ότι με την απόσυρση τέλος του χρόνου των €2,4 δισ. που έχει η κυβέρνηση κατατεθειμένα στις τράπεζες υπό τη μορφή γραμματειών, το ποσό που θα παραμείνει στην αγορά μετά την άντληση των €3 δισ. θα ισοδυναμεί στα €600 εκ.

Ο κ. Διονυσίου ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα επανακαταθέσει το ποσό των €2,4 δισ. στις τράπεζες το νέο χρόνο μετά την απόσυρση τους.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |