Wednesday, November 25, 2009

EKT: Εξετάζει κυμαινόμενο επιτόκιο στα δάνεια προς τράπεζες


EKT: Εξετάζει κυμαινόμενο επιτόκιο στα δάνεια προς τράπεζες


Τον καθορισμό κυμαινόμενου επιτοκίου στα δωδεκάμηνα δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τις τράπεζες εξετάζουν οι αξιωματούχοι της νομισματικής αρχής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Ορισμένοι ωστόσο εκφράζουν την ανησυχία πως η κίνηση αυτή ενδέχεται να ερμηνευτεί ως πρόθεση σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής το 2010.

Όσο πλησιάζει ο καιρός που η Κεντρική Τράπεζα θα αποσύρει τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας, τα στελέχη συζητούν αν το επιτόκιο των δανείων του επόμενου μήνα θα προσαρμόζεται με βάση το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί, ωστόσο, στο δημοσίευμα επισημαίνεται, πως το 22μελές κυβερνητικό συμβούλιο κλίνει προς τον καθορισμό σταθερού επιτοκίου 1%, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ παρέχει απεριόριστη ρευστότητα στις τράπεζες της Ευρωζώνης για δώδεκα μήνες στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδίου για την ενίσχυση των πιστώσεων. Ο καθορισμός κυμαινόμενου επιτοκίου στα δάνεια αυτά ενδέχεται να ενισχύσει πρόωρα τις προσδοκίες πως η τράπεζα σχεδιάζει να ανεβάσει το βασικό της επιτόκιο από το 1% το επόμενο έτος, αυξάνοντας το κόστος του χρήματος στις αγορές και οδηγώντας κατ΄ επέκτασιν υψηλότερα το ευρώ. Στον αντίποδα, ο δανεισμός με σταθερό επιτόκιο, ενδέχεται να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα τυχόν αύξησης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, όποτε αυτή κριθεί κατάλληλη.

capital.gr

No comments:

Share |