Wednesday, November 25, 2009

Trichet: "Μερικές χώρες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση"


Trichet: "Μερικές χώρες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση"

Μερικές χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση εξαιτίας των μεγάλων τους ελλειμμάτων, καθώς δε συμπεριφέρθηκαν σωστά κατά το παρελθόν, δήλωσε σε συνέντευξή του σε Ολλανδική εφημερίδα ο Jean-Claude Trichet.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην Het Financieele Dagblad, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε πως ορισμένες χώρες που έχουν παραβιάσει τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης σχετικά με το έλλειμμα “ήταν σοφές, σταθερές και λογικές στο παρελθόν, και είναι σε καλύτερη θέση. Οι προσπάθειές τους θα είναι σχετικά εύκολες,” εξηγώντας πως κάποιες χώρες θα πρέπει αν μειώσουν το έλλειμμά τους κατά περισσότερο από 0,5% κάθε χρόνο, ενώ άλλες κατά περισσότερο από 1%, διευκρινίζοντας πως η ΕΚΤ θα υποστηρίξει την αυστηρή εφαρμογή του Συμφώνου από την Κομισιόν.

“Αλλά πολλές άλλες, οι οποίες βρίσκονται σε δύσκολη θέση επειδή δε συμπεριφέρθηκαν σωστά στο παρελθόν, θα πρέπει να αναπτύξουν ένα φιλόδοξο και σκληρό πρόγραμμα ανάκαμψης,” συμπλήρωσε, για να τονίσει με νόημα πως ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι ξεκάθαρος: “η εφαρμογή των διατάξεων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κάτι που είναι το ίδιο για όλους.”

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου πως η Ελλάδα είχε προβλήματα από την αρχή της εισαγωγής του ευρώ, και αν αυτό σημαίνει πως οι ποινές του Συμφώνου δεν είναι αποτελεσματικές, ο κ. Trichet υποστήριξε πως το Eurogroup, η Κομισιόν και οι Ελληνικές αρχές πρέπει πρώτα από όλα να βελτιώσουν τον τρόπο που παράγονται τα στατιστικά στοιχεία, τον τρόπο που υπολογίζονται, και τον τρόπο που επικυρώνονται από τις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές αρχές.

“Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πρέπει να δουλεύουμε με βάση αξιόπιστα στοιχεία. Και εκτός αυτού, το Σύμφωνο πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και άτεγκτα για όλους,” υπογράμμισε.

capital.gr

No comments:

Share |