Wednesday, November 25, 2009

Νέο ρεκόρ ο χρυσός, νέες απώλειες για το δολάριο


Νέο ρεκόρ ο χρυσός, νέες απώλειες για το δολάριο

Νέα μεγάλη άνοδο σημειώνουν την Τετάρτη οι τιμές του χρυσού, που καταγράφουν νέο ρεκόρ ωθούμενες από την υποχώρηση του δολαρίου κάτω από το 1,50 έναντι του ευρώ και μετά από δημοσιεύματα που φέρουν την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας να εξετάζει νέες αγορές χρυσού ώστε να ενισχύσει τα αποθέματά της.

Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται αυξημένη μεταβλητότητα όσο πλησιάζει η ημερομηνία λήξης της διαπραγμάτευσής του, έφτασε νωρίτερα σήμερα στο Globex τα 1.180,0 δολάρια, ενώ αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στα 1.178,2 δολάρια με άνοδο 12,4 δολαρίων και όγκο 25.837 συμβολαίων.

Την ίδια στιγμή το δολάριο κινείται πτωτικά στην αγορά συναλλάγματος, υποχωρώντας 0,3% έναντι του ευρώ στα 1,5017 δολ./ ευρώ. Νωρίτερα έφτασε έως τα 1,5030 δολ./ ευρώ. Απώλειες καταγράφει το αμερικανικό νόμισμα και έναντι του γεν και της στερλίνας. Έναντι του γεν υποχωρεί σε ποσοστό 0,30% στα 88,21 γεν/ δολάριο και έναντι της στερλίνας υποχωρεί 0,81% στα 1,6724 δολ./ στερλίνα.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται σήμερα δημοσίευμα της Financial Chronicle, σύμφωνα με το οποίο η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας σκοπεύει να προχωρήσει σε νέες αγορές χρυσού από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την πρόσφατη μεγάλη αγορά της, ώστε να ενισχύσει τα αποθέματά της.

«Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών είναι πολύ σημαντικές», σχολιάζει στο πρακτορείο Bloomberg ο αναλυτής της Commerzbank AG, Eugen Weinbrg. «Η πρόσφατη αγορά της Ινδίας ήταν σαν να ‘σφράγισε’ τις τιμές του χρυσού πάνω από τα 1.000 δολάρια η ουγγιά», σημειώνει ο ίδιος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε σε αγορά 15,6 τόνων χρυσού τον Οκτώβριο, κίνηση που ενίσχυσε τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 2,6%. Στην ηλεκτρονική της σελίδα η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω τα αποθέματά της σε χρυσό, των οποίων η συνολική αξία σήμερα διαμορφώνεται σε 20,4 δισ. δολάρια, από 18,8 δισ. δολάρια ένα μήνα νωρίτερα. Ο χρυσός αποτελεί πλέον το 4,7% των συνολικών της αποθεμάτων σε συνάλλαγμα και χρυσό, των οποίων το ύψος έφτασε στις αρχές Νοεμβρίου στα 434,43 δισ. δολάρια-τα τρίτα υψηλότερα παγκοσμίως.

capital.gr

No comments:

Share |