Wednesday, November 25, 2009

Κίνα: Με νέα μέτρα "προστατεύει" το γουάν από την ανατίμηση


Κίνα: Με νέα μέτρα "προστατεύει" το γουάν από την ανατίμηση


Αυστηρότερους κανόνες για τις μεταφορές γουάν και ξένου συναλλάγματος μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών από ιδιώτες, έθεσε η Κίνα καθώς οι εικασίες σχετικά με την ενίσχυση του κινεζικού νομίσματος προκάλεσαν αύξηση των εισροών κεφαλαίων.

Ξένα πρακτορεία, επικαλούμενα ανακοίνωση της Κρατικής Αρχής Ξένου συναλλάγματος στο διαδικυακό της τόπο, αναφέρουν ότι με τους νέους κανονισμούς, ιδιώτες ή ιδρύματα δεν έχουν το δικαίωμα να πουλήσουν ξένο συνάλλαγμα σε πέντε ή περισσότερους Κινέζους ιδιώτες για να το μετατρέψουν σε γουάν σε μία ημέρα ή διαδοχικές ημέρες. Ιδιώτες στο Χονγκ Κονγκ δεν επιτρέπεται να αγοράσουν πάνω από 20.000 γουάν την ημέρα ενώ οι ημερήσιοι περιορισμοί εφαρμόζονται και στην Κίνα.

“Ο βασικός στόχος των νέων κανόνων είναι να ελεγχθούν οι εισροές ζεστού χρήματος”, σχολίασε ο Zhao Qingming, αναλυτής της China Construction Bank στο Πεκίνο. “Οι διασυνοριακές μεταφορές των ιδιωτών αποτελούν σημαντικό κανάλι εισροής ζεστού χρήματος στην Κίνα”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα αυτό το μήνα η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι η πολιτική ξένου συναλλάγματος θα υπολογίσει τις παγκόσμιες εισροές κεφαλαίων και τις αλλαγές στα βασικά νομίσματα, πυροδοτώντας εικασίες ότι θα αφήσει το νόμισμα της χώρας να ενισχυθεί καθώς το δολάρια αποδυναμώνεται. Ο Zhao εκτιμά ότι πάνω από 200 δισ. δολάρια κερδοσκοπικών κεφαλαίων έχουν εισέλθει στην Κίνα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

capital.gr

No comments:

Share |