Thursday, October 15, 2009

H Ασία θα "οδηγήσει" την παγκόσμια ανάκαμψη

H Ασία θα "οδηγήσει" την παγκόσμια ανάκαμψη


Η οικονομία της Σιγκαπούρης, η οποία δέχτηκε από τα χειρότερα χτυπήματα στην Ασία από την παγκόσμια ύφεση στις αρχές του τρέχοντος έτους, έχει βρει τον τρόπο να βγει από την ύφεση, καταγράφοντας ανάπτυξη 14,9% σε τριμηνιαία βάση το τελευταίο έτος, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση τη Δευτέρα. Σε ετήσια βάση η ανάπτυξη ήταν 0,8%, σε σύγκριση με συρρίκνωση 9,6% και 3,2% το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο. Για περισσότερα σχετικά με αυτό κοιτάξτε το άρθρο “Η οικονομία της Σιγκαπούρης αρχίζει να ανακάμπτει" του Bruce Einhorn στο περιοδικό BusinessWeek.

Φαίνεται ότι τα θετικά σημάδια που δείχνει η Σιγκαπούρη βρίσκονται πολύ κοντά στην ωριμότητα, και ότι η ανάκαμψη της περιοχής μπορεί πράγματι να έχει σχήμα V. Η ανάκαμψη της Σιγκαπούρης είναι μία από αυτές στη Νοτιοανατολική Ασία που παρακολουθούνται εξαιρετικά στενά, καθώς θεωρείται πως είναι προοίμιο για την παγκόσμια οικονομία, λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τις εξαγωγές - και γι ΄αυτό χτυπήθηκε τόσο στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πράγματι, ο οικονομολόγος της HSBC Robert Pro-Wandesforde προβλέπει ανάπτυξη 6,5% το 2010 για τη Σιγκαπούρη, με πιθανότητα διψήφιας ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με έκθεση της 12ης Οκτωβρίου. Και δεν είναι μόνο αυτός που φαίνεται να είναι bullish για την περιοχή. Η Bank of America-Merrill Lynch υποστηρίζει ότι η Ασία θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, με την Κίνα να παίζει το σημαντικότερο ρόλο. Η τράπεζα "δείχνει" την ισχυρή ανάκαμψη στις εγχώριες ιδιωτικές επενδύσεις της Κίνας, ιδιαίτερα στον τομέα των ακινήτων, καθώς και στη μεγαλύτερη κατανάλωση, η οποία βοηθά στην τόνωση της ζήτησης για εισαγωγές από τους εμπορικούς της εταίρους στην Ασία.

Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή, διότι η Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Ταϊβάν και η Ιαπωνία διαδραματίζουν έναν αναπόσπαστο ρόλο στην κινεζοκεντρική αλυσίδα εφοδιασμού, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές των τελικών προϊόντων και μηχανολογικού εξοπλισμού. Στο βαθμό που η Κίνα μπορεί να γίνει λιγότερο εξαρτημένη από τους καταναλωτές των ΗΠΑ, ολόκληρη η περιοχή θα ωφεληθεί.

Αλλά η Κίνα απέχει ακόμη πολύ από το να είναι σε θέση να αναλάβει το κενό που προκύπτει από τα νέα φειδωλά πρότυπα των Αμερικανών. Η Κίνα μπορεί να έχει το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά αντιπροσωπεύει μόνο το 3% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Για περισσότερα σχετικά με αυτό, κοιτάξτε την κριτική μου στο βιβλίο του Stephen Roach “Η επόμενη Ασία: ευκαιρίες και νέες προκλήσεις για την παγκοσμιοποίηση."

Εν τω μεταξύ, η Ινδία μοιάζει όλο και πιο πολύ ισχυρή. “Ο βιομηχανικός τομέας της Ινδίας επιστρέφει μαινόμενος,” έγραψε ο Prior-Wandesforde, παρατηρώντας ότι η ετήσια αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο κατά 10,4% αποδεικνύει "τι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια ισχυρή ανάκαμψη σχήματος V." Οι οικονομίες του Βιετνάμ και της Ινδονησίας είναι επίσης στο δρόμο της ανάπτυξης, αν και πιο αργή από τον ετήσιο μέσο όρο των τελευταίων ετών. Στα τέλη Σεπτεμβρίου η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις αύξησης του ΑΕΠ για το 2009 σε 4,7% για το Βιετνάμ και 4,3% για την Ινδονησία.

Η ανάκαμψη σε ολόκληρη την περιοχή οδηγεί τους αναλυτές να επικεντρωθούν στο πώς οι κυβερνήσεις θα αρχίσουν τη σταδιακή κατάργηση των πακέτων στήριξης και της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, με την οποία τα επιτόκια μειώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, σε μια προσπάθεια να δώσουν ώθηση στις οικονομίες τους. Μετά την κίνηση της Αυστραλίας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού της κατά 25 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, άλλοι μπορεί να είναι επίσης πιο πρόθυμοι να ανεβάσουν τα δικά τους.

Ο φόβος μέχρι τώρα ήταν ότι κάθε χώρα η οποία αυξάνει τα επιτόκια ενδέχεται να απελευθερώσει μια εισροή ζεστού χρήματος που θα ασκήσει ανοδική πίεση στις τιμές συναλλάγματος και θα βλάψει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών. Ωστόσο, καθώς οι ασιατικές οικονομίες αισθάνονται λιγότερη πίεση από την πλευρά του εμπορίου, μπορούν να αρχίσουν την προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής ώστε να διατηρήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση ότι πολλά ασιατικά νομίσματα είναι υπερτιμημένα έναντι του δολαρίου, αν και οι χώρες της περιοχής εμφανίζονται απρόθυμες να επιτρέψουν στις συναλλαγματικές ισοτιμίες τους να ανατιμηθούν στο βαθμό που η Κίνα διατηρεί το γουάν συνδεδεμένο με το δολάριο. Ωστόσο, εάν αρχίσουν να ακολουθούν το παράδειγμα της Αυστραλίας, δηλαδή να ανεβάζουν τα επιτόκια στο εγγύς μέλλον, μπορεί επίσης να υποχρεωθούν να επιτρέψουν στα νομίσματά τους να ενισχυθούν. Αν συμβεί αυτό, τώρα δε φαίνεται η καλύτερη περίοδος να έχει κάποιος δολάρια.

capital.gr

No comments:

Share |