Thursday, October 15, 2009

Φρένο ΚΤ στην ανανέωση καταθέσεων κυβέρνησης


Φρένο ΚΤ στην ανανέωση καταθέσεων κυβέρνησης


Φρένο στην ανανέωση των βραχυπρόθεσμων καταθέσεων της κυβέρνησης φαίνεται να βάζει η Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, σε επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης θέτει ως κεντρικό άξονα τη μη ανανέωση των βραχυπρόθεσμων καταθέσεων ύψους €2,1 δισ. της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται, κατά την άποψη του διοικητή, «θα ήταν γενικότερα θεμιτό, το υπουργείο Οικονομικών να τερματίσει την απευθείας διενέργεια τραπεζικών εργασιών με τραπεζικά ιδρύματα και να επανέλθει στην καθιερωμένη πολιτική που ακολουθείτο στο παρελθόν.

Όπως σημειώνεται, το όφελος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μετά και την έκδοση των νέων τριετών ομολόγων ύψους €3 δισ. θα περιοριστεί στα €900 εκ αντί για €3 δισ. αν αποσυρθούν οι βραχυπρόθεσμες καταθέσεις της κυβέρνησης ύψους €2,1 δισ.

Το υπουργείο Οικονομικών πριν ένα χρόνο επέλεξε τη μέθοδο των βραχυπρόθεσμων καταθέσεων αντί της έκδοσης τριετών ομολόγων για ενίσχυση της ρευστότητας στο σύστημα.

Όπως αναφέρεται, ενδεχόμενη απόσυρση των €2,1 δισ. ίσως γίνει στο τέλος του έτους για κάλυψη των αναγκών του δημοσίου και αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |