Thursday, October 15, 2009

Με «έλλειμμα βιωσιμότητας» το Δημόσιο


Με «έλλειμμα βιωσιμότητας» το Δημόσιο

Τη δραματική επιδείνωση των ελλειμμάτων και του χρέους, καταγράφει έκθεση για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Κοινότητα σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Κομισιόν η οποία προειδοποιεί τα κράτη-μέλη για την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων.

Στην ομάδα των χωρών υψηλού κινδύνου περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, όπου επισημαίνεται ότι στο εξαιρετικά ψηλό δημόσιο χρέος, προστίθεται και η διόγκωση του κόστους για τις συντάξεις.

Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, η Ελλάδα, μαζί με την Ιρλανδία, τη Λετονία, την Ισπανία, τη Σλοβενία και τη Μεγάλη Βρετανία έχουν «έλλειμμα βιωσιμότητας» των δημόσιων οικονομικών άνω του 12% του ΑΕΠ.

Με άλλα λόγια θα πρέπει να αυξάνονται τα έσοδα σε μόνιμη βάση στο παραπάνω ποσοστό, προκειμένου να διασφαλισθεί όχι η θεαματική μείωση του χρέους, αλλά απλά αυτό «να παραμείνει διαχειρίσιμο». Μάλιστα για την Ελλάδα ειδικά τονίζεται ότι η κατάσταση είναι η πλέον δύσκολη εξαιτίας του υπερβολικού δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανάπτυξη που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια δεν πρόκειται από μόνη της να οδηγήσει σε εξυγίανση των δημοσιονομικών των κρατών-μελών. Κι αυτό γιατί η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού.

Τι συστήνει η Κομισιόν

Περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού και της αγοράς εργασίας είναι οι περιορισμένες επιλογές που έχουν οι κυβερνήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν το οξύτατο αυτό πρόβλημα, αναφέρει η Επιτροπή.

Από τις χώρες-μέλη η Επιτροπή εκτιμά ότι το μικρότερο κίνδυνο διατρέχουν η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία, η Εσθονία και η Βουλγαρία, διότι έχουν χαμηλό χρέος και έχουν κάνει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Επίσης περιορισμένα προβλήματα θα έχουν η Γερμανία, το Βέλγιο (παρά το υψηλό χρέος) και η Αυστρία, που βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να διαχειριστούν μελλοντικά κόστη.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «χτυπάει καμπανάκι» και για τα επιτόκια, επισημαίνοντας ότι η αύξηση του δημόσιου χρέους θα οδηγήσει σε αύξησή τους, μόλις οι οικονομίες αρχίσουν να ανακάμπτουν.

Η έκθεση της Κομισιόν θα συζητηθεί την προσεχή βδομάδα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και στο Συμβούλιο ECOFIN στο Λουξεμβούργο.

naftemporiki

No comments:

Share |