Thursday, October 15, 2009

Στοχευμένη χορηγία €3 χιλ. σε φοιτητές


Στοχευμένη χορηγία €3 χιλ. σε φοιτητές


Το ποσό των €3000 σε φοιτητές του εξωτερικού το οικογενειακό εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνά τις €55 χιλ. δίνεται από φέτος, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, Θάσος Μιχαηλίδης. Μετά από συνάντηση που είχε με τον επικεφαλή και αντιπροσωπεία του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η υποβολή αιτήσεων λήγει στις 30 Οκτωβρίου 2009.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι, «παλιά δίναμε υποτροφίες στους άριστους μαθητές που είχαν βαθμολογία 18,5 και πάνω στο απολυτήριο του λυκείου, αλλά φέτος υπάρχει ένα νέο πακέτο για όλους τους Κύπριους φοιτητές του εξωτερικού, οι οποίοι εγγράφονται σε οποιοδήποτε έτος των σπουδών τους και δικαιούται να υποβάλουν αίτηση για χορηγία €3000 φτάνει το εισόδημα της οικογένειας να είναι €55 χιλ. και κάτω».

Όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης, «είναι ένα νέο πακέτο που ούτε οι γονείς ούτε οι φοιτητές γνωρίζουν και θα δεχόμαστε αιτήσεις μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και για τις δυο κατηγορίες των υποτροφιών».

Πρόσθεσε ότι, «αίτηση μπορεί να συμπληρώσει ο ίδιος ο φοιτητής ή ο γονέας του φτάνει να υπάρχουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας όπου καθυστερεί η έγγραφή θα μπορεί να ενσωματωθεί μετά στον φάκελο του κάθε φοιτητή».

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «ο προϋπολογισμός μας για υποτροφίες ήταν €8 εκ. και φέτος μας έδωσαν και €4,5 εκ. για τη στήριξη άπορων οικογενειών χωρίς να μπαίνει κριτήριο η βαθμολογία του απολυτηρίου Μέσης Εκπαίδευσης ούτε η βαθμολογία στο πανεπιστήμιο».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Λουκαϊδης, επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ, είπε ότι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου «προσφέρει υποτροφίες και οικονομική στήριξη – χορηγία ύψους €12,5 εκ. που είναι ένα σημαντικό ποσό, αλλά το καινούργιο στοιχείο είναι η παραχώρηση οικονομικής ενίσχυσης στους φοιτητές που το έχουν ανάγκη στη βάση μόνο κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων».

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι 1500 περίπου φοιτητές θα δικαιούνται να λάβουν βοήθημα €3000 «που είναι ένα σημαντικό ποσό το οποίο θα στηρίξει τους φοιτητές που έχουν και την περισσότερη ανάγκη για τις σπουδές τους».

Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα στοχευμένο μέτρο «και είμαστε βέβαιοι ότι τυγχάνει ευνοϊκής υποδοχής από το λαό και τους πολίτες μας».

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι, «επειδή είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζεται το πακέτο χορηγίας σε άπορους φοιτητές επιβάλλεται η μεγαλύτερη δυνατή προβολή του έτσι που όλες οι οικογένειες που έχουν φοιτητές να ενημερωθούν για το καινούργιο αυτό πρόγραμμα και να επιδιώξουν την αξιοποίησή του».

Στις δηλώσεις του ο κ. Λουκαϊδης εξέφρασε την εκτίμηση πως «είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση, υπό τον Δημήτρη Χριστόφια, χαρακτηρίζεται από έντονη κοινωνική ευαισθησία και εν μέσω οικονομικής κρίσης στηρίζει με ουσιαστικό τρόπο τους φοιτητές μας, είτε σπουδάζουν στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό».

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |