Thursday, October 15, 2009

Με μειωμένα έσοδα σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Wind


Με μειωμένα έσοδα σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Wind


Η δύσκολη θέση, στην οποία έχει περιέλθει η Wind, αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του έτους, με τη μείωση στα έσοδα να είναι 16,6% και στα κέρδη EBITDA (προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 25,5%, έναντι του περσινού αντίστοιχου διαστήματος.


Ο κ. Ν. Ζαρκαλής, Chief Operating Officer και αναπληρωτής CEO της Wind, θεωρεί απαραίτητες τις επενδύσεις σε πελάτες και δίκτυο.

Η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους της, των 3,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση, θα ολοκληρωθεί έως τις 15 Νοεμβρίου και αφού στο μεταξύ οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα καταθέσουν μέχρι τις 22 Οκτωβρίου τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της Forthnet [FORr.AT] , η οποία προσανατολίζεται, τουλάχιστον με βάση τα μέχρι χθες δεδομένα, να προχωρήσει σε δεσμευτική προσφορά, βρίσκεται σε αναζήτηση χρηματοδότησης του νέου της εγχειρήματος, κάτι που βεβαίως αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση.

Εκτιμάται ότι η βασική μέτοχός της, η Emirates International Telecommunications (EIT), δύσκολα θα μπορέσει να την υποστηρίξει, συμβάλλοντας με το σύνολο του ποσού που θα χρειασθεί.

Στην περίπτωση της Forthnet, αρχικά θα χρειασθεί να κάνει την προσφορά της για την εξαγορά των ομολογιών της Wind και, στη συνέχεια (ή παράλληλα), να προχωρήσει σε μια πρόταση που θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη συγχώνευση των δύο εταιρειών Forthnet - Wind.

Προϋποθέσεις

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως το όλο «παιχνίδι» είναι κυρίως χρηματοοικονομικό και μόνον αν η Forthnet εξασφαλίσει ένα ικανό κεφάλαιο (εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση θα χρειασθεί τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ) θα μπορέσει να καταθέσει εν τέλει δεσμευτική προσφορά.

Σημειώνεται ότι, στις ελάχιστες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για τις δεσμευτικές προσφορές που θα κατατεθούν, περιλαμβάνεται η απαίτηση για επένδυση τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας προς ενίσχυση της ρευστότητάς της, η πληρωμή του κόστους που σχετίζεται με την αναδιάρθρωση, καθώς και η πληρωμή τυχόν ληξιπρόθεσμων ποσών για τις Ομολογίες Μηδενικής Ασφάλισης (Subordinated), που αφορούν στη Hellas II.

Το γ' τρίμηνο

Αναφορικά με τα προκαταρτικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, που επίσης ανακοινώθηκαν χθες: Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου για την περίοδο υπολογίζονται στα 282 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 16,6% σε σύγκριση με το περυσινό 3ο τρίμηνο.

Τα προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώνονται σε 98 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση 25,5%. Οι κεφαλαιακές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 27 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 38%. Τα ταμιακά διαθέσιμα για την εξυπηρέτηση του χρέους, κατά την εξεταζόμενη περίοδο, υπολογίζονται σε 50 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση 33,3% σε σύγκριση με το περσινό 3ο τρίμηνο.

Επηρεάστηκαν θετικά από τις μειωμένες επενδύσεις κεφαλαίου και τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων. Η διαθέσιμη ρευστότητα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2009, σημείωσε ελαφρά μείωση συγκριτικά με τις 30 Ιουνίου 2009 και διαμορφώθηκε στα 26 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω αποτελέσματα είχαν ως αποτέλεσμα και την αναθεώρηση των προβλέψεων για το EBITDA ολόκληρης της χρονιάς στο business plan. Η νέα πρόβλεψη είναι για EBITDA μεταξύ 315 και 320 εκατ. ευρώ, έναντι εκτίμησης μεταξύ 320 και 340 εκατ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο κ. Ν. Ζαρκαλής, Chief Operating Officer και αναπληρωτής CEO της Wind, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η πορεία της εταιρείας μπορεί να αντιστραφεί μόνον «αν βελτιωθεί η ρευστότητά της και μπορέσει να επενδύσει στους πελάτες της και στο δίκτυο».

Πληρωμή των τόκων

Από το σύνολο των 67 εκατ. ευρώ που χρειάζεται σήμερα να πληρωθούν ως τόκοι στους ομολογιούχους, η Wind Ελλάδας καταβάλλει το τμήμα που της αναλογεί (άλλα δάνεια έχει λάβει απευθείας η ίδια άλλα η μητρική της εταιρεία), ενώ η Hellas ΙΙ αποφάσισε να μην πληρώσει και να μπει τεχνητά σε default (αδυναμία πληρωμής).

Ειδικότερα, η Wind πληρώνει τα 37 εκατ. που της αναλογούν και αφορούν τους τόκους στους κατόχους των Εξασφαλισμένων Ομολόγων Κυμαινόμενης απόδοσης (Secured Floating Rate), καθώς και στους κατόχους Ομολόγων Προτεραιότητας Χαμηλής Εξασφάλισης (Senior Unsecured Noteholders).

Αντίθετα η Hellas II αποφάσισε, καθώς η διαδικασία αναδιάρθρωσης είναι σε εξέλιξη να επωφεληθεί από την περίοδο χάριτος ενός μήνα που προβλέπεται από τις συμβάσεις χρηματοδότησης και να αναβάλει την πληρωμή τόκων προς τους κατόχους Ομολόγων Μειωμένης Εξασφάλισης (Subordinated Notes), ύψους 30 εκατ. ευρώ.

naftemporiki

No comments:

Share |