Thursday, October 15, 2009

Μετοχές "ψηφίζουν" πλέον οι fund managers

Μετοχές "ψηφίζουν" πλέον οι fund managers



Σύσταση "underweight" για τα μετρητά δίνουν πλέον οι διαχειριστές κεφαλαίων (fund managers), για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας και προτιμούν να στραφούν σε αγορές μετοχών, καθώς η ύφεση υποχωρεί. Αυτό αποκαλύφθηκε στην τελευταία έρευνα που πραγματοποίησε η Bank of America - Merrill Lynch.

"Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας έχει γίνει αποδεκτή από τους περισσότερους κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών", τονίζει ο κ. Gary Baker, επικεφαλής ευρωπαϊκών επενδύσεων στην Bank of America - Merrill Lynch.

O κ. Baker υποστηρίζει ότι υπάρχει σαφής εκτίμηση πως η διπλή ύφεση αποφεύχθηκε αλλά και ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι σταθερή. Ως εκ τούτου, ενισχύεται και η εκτίμηση ότι η εταιρική κερδοφορία θα ακολουθήσει καλή πορεία.

"Το 72% των διαχειριστών προέβλεψε βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας για το 2010. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 1983". Αυτό διευκρινίζει ο κ. Baker.

Οι διαχειριστές φρόντισαν να μειώσουν την έκθεσή τους σε μετρητά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2004. Οι μετοχικές αγορές ήταν ο πραγματικός κερδισμένος από τη μείωση των τοποθετήσεων σε μετρητά. Η καθαρή θέση "overweight" για τις μετοχές αυξήθηκε στο 38% έναντι 27% που ήταν στην έρευνα του Σεπτεμβρίου.


Οι αγορές της ευρωζώνης ήταν ακόμα πιο κερδισμένες και το 11% των διαχειριστών δίνει "overweight" σύσταση σε αυτές, ενώ τον Μάρτιο το 40% έδινε σύσταση "underweight".

"Η Ευρώπη εμφανίζει μία αναγέννηση τύπου Φοίνικα. Η εμπιστοσύνη στις τράπεζες ανέβασε τη συνολική εμπιστοσύνη για τις ευρωπαϊκές αγορές", προσθέτει ο κ. Baker.

Το 30% των διαχειριστών χαρακτήρισε υποτιμημένες τις ευρωπαϊκές μετοχές σε σχέση με άλλες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2001. Αντίθετα, το 20% των διαχειριστών θεωρεί υπερτιμημένη την ιαπωνική αγορά.

Το 20% των διαχειριστών θεωρεί υποτιμημένο το δολάριο, ενώ η στερλίνα χαρακτηρίζεται "σχετικά φθηνή".

euro2day.gr

No comments:

Share |