Thursday, October 15, 2009

Greenspan: Οι ''απαρχαιωμένοι'' τραπεζικοί όμιλοι πρέπει να διασπαστούν


Greenspan: Οι ''απαρχαιωμένοι'' τραπεζικοί όμιλοι πρέπει να διασπαστούν

Υπέρ της διάσπασης των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τάχθηκε ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve Alan Greenspan, συστήνοντας στις αρχές να αποβάλλουν την αποψη που υπαγορεύει ότι τα μεγάλα ιδρύματα είναι επικίνδυνο να καταρρέουν. Αυτά τα ιδρύματα έχουν την ευχέρεια να δανείζονται με πολύ χαμηλό κόστος καθώς πιστεύεται ότι οι κυβερνήσεις θα εγγυώνται διαρκώς τις υποχρεώσεις τους. Αυτό έρχεται σε διάσταση με τους κανόνες ανταγωνισμού και δημιουργεί κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επισημαίνει ο Greenspan μιλώντας στο Συμβούλιο Διεθνώς Σχέσεων στη Νέα Υόρκη.

«Το 1911 διασπάσαμε την Standard Oil, και τι έγινε;», προσθέτει με νόημα ο Greenspan. Τα μέρη τα οποία προέκυψαν ήταν πιο ουσιώδη από ολόκληρο τον όμιλο. Ευτυχώς αυτή η αποψη αλλαξε εν μέρει όταν η κυβέρνηση Μπους, με τον τότε υπουργό οικονομίας Hank Paulson, ενώ κρατικοποίησε τις Fannie Mae και Freddie Mac, αφησε να καταρρεύσουν οι Bear Stearns και η Lehman Brothers.

Τέλος, ο Greenspan επισήμανε ότι εάν η τακτική της κυβέρνησης είναι η σωτηρία επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, τότε θα δημιουργηθεί σειρά «απαρχαιωμένων» εταιρειών που «ξοδεύουν» τα χρήματα των φορολογουμένων.

reporter.gr

No comments:

Share |