Thursday, October 15, 2009

ΗΠΑ: Σε υψηλό πενταετίας ο βιομηχανικός δείκτης Empire State



ΗΠΑ: Σε υψηλό πενταετίας ο βιομηχανικός δείκτης Empire State


Ισχυρή αύξηση εμφάνισε τον Οκτώβριο η βιομηχανική δραστηριότητα της Νέας Υόρκης, αυξάνοντας τις ελπίδες πως η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της Federal Reserve Bank of New York, ο βιομηχανικός δείκτης Empire State ενισχύθηκε περίπου 16 μονάδες και ανήλθε στις 34,57 τον Οκτώβριο, έναντι των 18,88 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται πως το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο σε διάστημα πενταετίας.

Στους επιμέρους δείκτες, ο δείκτης νέων παραγγελιών αυξήθηκε στις 30,82 μονάδες από 19,84 μονάδες το Σεπτέμβριο, ενώ ο δείκτης της ανεργίας ανήλθε σε θετικά επίπεδα στις 10,39 μονάδες από τις -8,33 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, οι προσδοκίες για την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης παρέμειναν σχετικά θετικές, ενισχυμένες στις 55,69 μονάδες από 52,29.

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων για τα επιδόματα ανεργίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικάνικου υπουργείου Απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 10.000 και διαμορφώθηκαν στις 514.000, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών.


Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν κάνει λόγο για μείωση κατά 9.000 στις 515.000.

Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων μειώθηκε κατά 9.000 στις 531.500 από το αναθεωρημένο μέγεθος της προηγούμενης εβδομάδας των 540.500 αιτήσεων.

Ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων έως την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Οκτωβρίου, μειώθηκε κατά 75.000 στα 5.992.000 αιτήσεις.

Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο


Αύξηση σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή το Σεπτέμβριο, ωθούμενες από τις υψηλότερες τιμές στα αυτοκίνητα, την ενέργεια και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που αντιστάθμισαν την πτώση των τιμών για πρώτη φορά στα ενοίκια και στο κόστος ιδιοκτησίας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο, σε εποχιακά αναθεωρημένη βάση. Ο δομικός δείκτης CPI – που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας – σημείωσε επίσης άνοδο 0,2% τον Σεπτέμβριο σε εποχιακά αναθεωρημένη βάση.

Ωστόσο η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε το Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου όταν σημείωσαν αύξηση 0,4%. Τα στοιχεία εμφανίστηκαν ελαφρώς υψηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του MarketWatch που έκαναν λόγο για ενίσχυση 0,1% τόσο του CPI όσο και του δομικού δείκτη.


capital.gr

No comments:

Share |