Thursday, October 15, 2009

Στα 1.050 δολάρια ο χρυσός


Στα 1.050 δολάρια ο χρυσός

Για δεύτερη μέρα σημείωσε απώλειες ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι traders προχώρησαν σε κατοχύρωση κερδών από το ράλι των τελευταίων ημερών. Χθες ο χρυσός για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου σημείωσε νέο ρεκόρ στα 1.071,10 δολ. η ουγγιά, μετά τη 'βουτιά' του δολαρίου.
Αναλυτικότερα, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1,3% στα 1.050,60 δολ. η ουγγιά, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τριών εβδομάδων. Ωστόσο, ο χρυσός οδεύει για την ένατη συνεχόμενη ετήσια ανοδο του, σημειώνοντας το μεγαλύτερο «χρόνο με το χρόνο» ράλι από το 1948. Τα συμβόλαια παράδοσης του ασημιού υποχώρησαν κατά 2,8% στα 17,415 δολάρια.

Οι περισσότεροι αναλυτές έκαναν λόγο για τεχνική αντίδραση κοντά στα ιστορικά υψηλά, καθώς μια «ελάχιστη» ανοδος του δολαρίου, είναι ικανή να προκαλέσει πολλές εντολές πώλησης στην αγορά των μετάλλων. Σ΄ αυτή την ανάλυση, θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η τιμή του χρυσού θεωρείται «απαγορευτική» για μερίδα επενδυτών, οι οποίοι θεωρούν τα εν λόγω επίπεδα πολύ ακριβά.

Μικρή ανοδο καταγράφει το δολάριο έναντι του ευρώ και της στερλίνας, επηρεασμένο από τα μεικτά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία. Ωστόσο, η πτώση του δολαρίου στηρίζει τις αμερικανικές κεφαλαιαγορές, προσελκύοντας ξένους επενδυτές, μετά την ανοδο στις 10.000 μονάδες του βιομηχανικού δείκτη Dow.

Ο δείκτης του δολαρίου κινείται κατά 0,02% υψηλότερα στις 75,563 μονάδες, ενώ νωρότερα είχε βρεθεί ακόμα και στις 75,765 μονάδες. Από την αρχή του έτους το δολάριο βρίσκεται κατά 15% χαμηλότερα, ενώ αντιστάσεις κρατά στην προσέγγιση του ψυχολογικού ορίου του 1,50 δολαρίου/ευρώ.

reporter.gr

No comments:

Share |