Friday, October 23, 2009

Ραντεβού στο δικαστήριο για ΦΠΑ


Ραντεβού στο δικαστήριο για ΦΠΑ


Σε νομικές περιπέτειες μπαίνει η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να επισπεύσει την περίοδο είσπραξης του ΦΠΑ από μεγάλες επιχειρήσεις και εργολάβους, αφού επτά τουλάχιστον εταιρείες προσφεύγουν νομικά κατά της απόφασης ζητώντας την αναστολή της.

Από το γραφείο του Άντη Τριανταφυλλίδη, που ανέλαβε κάποιες από τις εταιρείες που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, αναφέρθηκε στη StockWatch ότι πρωτοβάθμιο δικαστήριο εξέτασε την προσφυγή δύο εταιρειών και ζήτησε προχθές όπως επιδοθεί η αίτηση για προσωρινό διάταγμα αναστολής της απόφασης για τροποποίηση των φορολογικών περιόδων από τρεις μήνες σε ένα μήνα, στο υπουργείο Οικονομικών και στην ίδια την έφορο ΦΠΑ, ώστε να προσέλθουν στο δικαστήριο μέχρι τις 29 Οκτωβρίου για να υπερασπιστούν τις θέσεις τους.

Ο αριθμός των εταιρειών που κατέφυγαν στη δικαιοσύνη ξεπερνά τις επτά, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια από επιχειρηματικούς συνδέσμους να αυξηθούν ακόμη περισσότερο και να συντονίσουν τις ενέργειες τους.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, όπως επισημάνθηκε από το δικηγορικό γραφείο του Άντη Τριανταφυλλίδη, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Είτε να ανασταλεί και ακυρωθεί η απόφαση στη βάση της παραβίασης της αρχής της άνισης μεταχείρισης, είτε το δικαστήριο μετά που θα ακούσει και το υπουργείο Οικονομικών να μην αποδεχθεί την αναστολή, με τις εταιρείες να πρέπει να συμμορφωθούν με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και να πληρώσουν νωρίτερα το ΦΠΑ.

Πάντως, οι εταιρείες φέρονται να είναι αποφασισμένες να φθάσουν στα άκρα και να ζητήσουν τη συνέχιση της εκδίκασης της ουσίας της απόφασης έτσι ώστε να διαφανεί κατά πόσο είναι παράνομη ή νόμιμη η πράξη. Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι η επιλογή αριθμού επιχειρήσεων δημιουργεί θέμα άνισης μεταχείρισης σε σχέση με τις υπόλοιπες, που δεν είναι αναγκασμένες να πληρώσουν το ΦΠΑ δύο μήνες νωρίτερα.

Η σμίκρυνση του χρόνου είσπραξης του ΦΠΑ από 77 εταιρείες αποφασίστηκε τον περασμένο μήνα από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την έφορο ΦΠΑ και το Γενικό Λογιστήριο, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για αύξηση των εσόδων της και διατήρηση του ελλείμματος κάτω του 3% ώστε να αποφύγει την επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το προσωρινό όφελος θα είναι η είσπραξη €60 εκ. περίπου δύο μήνες νωρίτερα.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |