Friday, October 23, 2009

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 22 μηνών ο σύνθετος PMI Οκτωβρίου


Ευρωζώνη: Σε υψηλό 22 μηνών ο σύνθετος PMI Οκτωβρίου


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Η οικονομία της Ευρωζώνης ενισχύθηκε με το μεγαλύτερο ρυθμό από το τέλος του 2007 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα της Markit Economics.

Η Markit Economics ανέφερε πως ο σύνθετος δείκτης PMI - μέτρο της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα – ανήλθε στις 53 μονάδες τον Οκτώβριο από 51,1 το Σεπτέμβριο. Σημειώνεται πως τα μεγέθη πάνω από τις 50 μονάδες υποδεικνύουν διεύρυνση.

Πρόκειται για τον τρίτο διαδοχικό μήνα όπου ο PMI δείχνει ότι ο ιδιωτικός τομέας αναπτύχθηκε, και ήταν το μεγαλύτερο μέγεθος από το Δεκέμβριο του 2008.

Το μέγεθος του Οκτωβρίου ξεπέρασε το αναμενόμενο, με τη δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires σε οικονομολόγους να προβλέπει ότι ο PMI θα ανέλθει στις 51,6 μονάδες.

Επιπλέον, η Markit, ανέφερε ότι ο PMI για τον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 52,3 μονάδες από 50,9 μονάδες, ο δείκτης του μεταποιητικού τομέα ενισχύθηκε στις 50,7 από 49,3, ενώ και τα δύο μεγέθη είναι μεγαλύτερα των εκτιμήσεων.

Σημειώνεται πως οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

“Παρά την πρόσφατη ενδυνάμωση του ευρώ, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών έδειξαν πως τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2008, ωστόσο ο ρυθμός της αύξησης παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα”, ανέφερε η Markit.


capital.gr

No comments:

Share |