Friday, October 23, 2009

Έρχεται κύμα υποβαθμίσεων


Έρχεται κύμα υποβαθμίσεων



Μπαράζ υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας αναμένουν κορυφαία στελέχη της αγοράς ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες με τη Standard and Poor’s αλλά και τη Moody’s να παίρνουν τη σκυτάλη από τη Fitch.

Οι πρώτες αντιδράσεις , μετά τη χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τη Fitch στο Α- με αρνητικό outlook, αναμένονται σήμερα με αύξηση των spread κατά 5 με 10 μονάδες βάσης (χθες στη δεκαετία στις 132 μονάδες χωρίς επιπτώσεις αφού η ΗΔΑΤ ήταν κλειστή την ώρα της ανακοίνωσης) ενώ το κρίσιμο τεστ τοποθετείται χρονικά στις αρχές του επομένου έτους όταν θα ξεκινήσει το δανειακό πρόγραμμα του δημοσίου με στόχο την άντληση ποσού τουλάχιστον 56 δισ. ευρώ.

Το επόμενο έτος, μόνο για τόκους και χρεολύσια η χώρα μας θα πρέπει να δανειστεί ποσό 34,7 δισ. ευρώ, στο οποίο αν προστεθεί και το προσδοκόμενο έλλειμμα στην περιοχή του 9% (21,7 δισ. ευρώ με ΑΕΠ 240 δισ.) οδηγούμαστε σε δανεισμό της τάξεως των 56 δισ. ευρώ.

Τότε, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι στάση θα τηρήσουν οι αγορές και κατά πόσο τα spread θα χτυπήσουν και πάλι κόκκινο εκτοξεύοντας στα ύψη το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, όπως συνέβη και φέτος την Άνοιξη (314 μονάδες στα 10ετή ομόλογα).


Μικρότερες επιπτώσεις αναμένονται και στις πρόσθετες εκδόσεις που θα γίνουν έως το τέλος του έτους και οι οποίες θα στοχεύουν στην άντληση τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Μεγαλύτερο κίνδυνο όμως βλέπουν αναλυτές της αγοράς ομολόγων, σε ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από το Α- σήμερα (τόσο από τη Fitch όσο και την S&P αλλά και τη Moody’s η οποία διατηρεί τη βαθμολογία στο Α1 ισοδύναμο του Α-).

Τα ομόλογα Α- είναι τα «τελευταία» που δέχεται ως ενέχυρο η ΕΚΤ για να δανείσει τις ελληνικές τράπεζες, κι αυτό επειδή έχει χαμηλώσει τα στάνταρ της ποιότητας των τίτλων δεδομένης της διεθνούς κρίσης.

Τυχόν πέρασμα της βαθμολογίας των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία ΒΒΒ που είναι ένα σκαλί πιο κάτω από τη σημερινή βαθμολογία (ορισμένοι βλέπουν ιδιαιτέρως πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο από την S&P) θα σήμαινε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να δανειστούν έναντι ενεχύρων τίτλων του ελληνικού δημοσίου από την ΕΚΤ με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και της οικονομίας γενικότερα.

euro2day.gr

No comments:

Share |