Thursday, May 21, 2009

"OK" από Βουλή Αντιπροσώπων σε ν/σ για πιστωτικές κάρτες

"OK" από Βουλή Αντιπροσώπων σε ν/σ για πιστωτικές κάρτες


Το “πράσινο φως” και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πήρε το αμερικανικό νομοσχέδιο που έχει σχεδιαστεί για την προστασία των χρηστών πιστωτικών καρτών, και πλέον το μόνο που απομένει είναι η υπογραφή τού από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το σχέδιο εγκρίθηκε με 361 ψήφους υπέρ και 64 κατά. Βάσει του νομοσχεδίου, θα απαγορευτούν ορισμένες πρακτικές από εταιρείες πιστωτικών καρτών, ενώ θα δυσκολέψει ιδιαίτερα η αύξηση των επιτοκίων σε υφιστάμενους πελάτες.

Επίσης, θέτει περιορισμούς στη χορήγηση πιστωτικών καρτών σε φοιτητές και έφηβους. Για να αυξήσει πλέον τα επιτόκια η εκδότρια τράπεζα / εταιρεία πιστωτικών καρτών, θα πρέπει να έχει ειδοποιήσει τον πελάτη της 45 ημέρες νωρίτερα. Αφού αυξήσει τα επιτόκια, θα πρέπει να πραγματοποιεί συχνούς ελέγχους στο αν εξακολουθεί να είναι δικαιολογημένη η αύξηση. Επίσης, μπαίνουν περιορισμοί στις προμήθειες και τις κυρώσεις, ενώ απαγορεύεται η επιπλέον χρέωση όταν ο καταναλωτής αποπληρώνει νωρίτερα τις οφειλές τους.

Το νομοσχέδιο εκτιμάται πως θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στον κλάδο των εταιρειών πιστωτικών καρτών.

Υπενθυμίζεται πως χθες 19/5 η Γερουσία ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο με 90 ψήφους υπέρ και 5 κατά. Ο πρόεδρος Barack Obama έχει ήδη δηλώσει πως θα ήθελε να υπογράψει το νομοσχέδιο έως την αργία της 25ης Μαΐου της Memorial Day.

Νωρίτερα σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της American Express, Kenneth Chenault ανέφερε πως το νέο νομοσχέδιο των ΗΠΑ για την προστασία των Αμερικανών χρηστών πιστωτικών καρτών ενδέχεται να μειώσει τις χορηγήσεις σε ανθρώπους που “ίσως να χρειάζονται” δανειακά κεφάλαια.

Στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, ο Chenault ανέφερε πως το νέο νομοσχέδιο θα πλήξει περισσότερο τους ανταγωνιστές της American Express, ωστόσο επισήμανε πως η επίδραση του μέτρου που έλαβε χθες το “πράσινο φως” από τη Γερουσία θα είναι περισσότερο αρνητικό από θετικό” για την εταιρεία του. Και αυτό διότι το ν/σ ενδέχεται να περιορίσει την ικανότητα της American Express να θέτει τιμές σύμφωνα με το ρίσκο που αναλαμβάνει.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |