Thursday, May 21, 2009

FOMC και πιστωτικές κάρτες πίεσαν τη Wall- Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

FOMC και πιστωτικές κάρτες πίεσαν τη Wall- Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Απώλειες σημείωσε η Wall, αφού οDow Jones κατέγραψε πτώση 0,63% στις 8.421,64 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.727,84 μονάδες με απώλειες 0,39% και τέλος ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,51% στις 903,43 μονάδες. Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η Ευρώπη, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,31% στις 4.468,41 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη 1,60% στις 5.038,94 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC ενισχύθηκε 0,87% στις 3.303,37 μονάδες. Απώλειες στη Wall

Με απώλειες τελικά έκλεισε η Wall, σε μια συνεδρίαση που αν και οι δείκτες σημείωναν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κέρδη, φάνηκε ότι η ανακοίνωση των πρακτικών της συνεδρίασης του Απριλίου της Fed, ανέστρεψε πολύ εύκολα το εύθραυστο κλίμα. Ο ενεργειακός κλάδος και ο κλάδος των μεταλλευμάτων δεν κατάφερε να «σηκώσει» τον αρνητισμό από τα χαμηλότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της Hewlett- Packard.

Ιδιαίτερο κτύπημα δέχτηκε ο τραπεζικός κλάδος μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με τις πιστωτικές κάρτες, με το οποίο θα απαγορευτούν ορισμένες πρακτικές από εταιρείες πιστωτικών καρτών, ενώ θα αποτρέπει την αύξηση των επιτοκίων σε πελάτες. Το νομοσχέδιο εκτιμάται πως θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στον κλάδο των εταιρειών πιστωτικών καρτών.

Η FOMC πιστεύει ότι το 2009 η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 10% ή και λίγο πιο κάτω, γεγονός που οδήγησε τα μέλη της να αναθεωρήσουν αρνητικά τις προβλέψεις τους για την πορεία της οικονομίας, σε σχέση με αυτές που είχαν κάνει τον Ιανουάριο, όταν και ελήφθησαν νέα μέτρα. Συγκεκριμένα, αναμένουν την αμερικανική οικονομία να συρρικνωθεί κατά 1,3% με 2% το 2009 και το 2010 να υπάρξει συρρίκνωση 0,5%-1,3% που είχαν προβλέψει τον Ιανουάριο. Παράλληλα, εκτιμούν πως το ΑΕΠ θα βελτιωθεί σε ποσοστό 2%-3% το 2010, εκτίμηση αρκετά χαμηλότερη από αυτή του Ιανουαρίου.

Επιπλέον, η FOMC συμφώνησε τη διεύρυνση των αγορών των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και χρεογράφων προερχόμενων από την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων ενυπόθηκων δανείων (MBS), οι οποίες αρχικά είχαν καθοριστεί σε ύψος 1,75 τρισ. δολαρίων.

Τέλος, η FOMC πιστεύει ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή, και μπορεί να διαρκέσει ακόμη και πέντε χρόνια ή και περισσότερα, πριν η ανεργία υποχωρήσει και πάλι στο 5%. Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η FOMC συμφώνησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού ώστε να μετριάσουν την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική.

Ο ενεργειακός κλάδος και ο κλάδος των μεταλλευμάτων ξεχώρισε και στις δύο όχθες του Ατλαντικού ύστερα από το άλμα στην τιμή του αργού που έκλεισε πάνω από τα 62 δολάρια το βαρέλι στον απόηχο της ανακοίνωσης για την πτώση των αποθεμάτων. Ράλι κατέγραψαν και τα μέταλλα για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση. Των κερδών ηγήθηκαν οι Exxon Mobil, Alcoa, Schlumberger και Freeport-McMoRan Copper &Gold.

Οριακές απώλειες 0,1% σημείωσε η Bank of America, αν και ενδοσυνεδριακά σημείωσε κέρδη που ξεπέρασαν το 8%, μετά την αντληση του ποσού των 13,5 δισ. δολαρίων από την πώληση κοινών μετοχών, αφού σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ χρειάζεται νέα κεφάλαια για να περιορίσει την ύφεση. Ειδικότερα, η τράπεζα εξέδωσε 1,25 δισ. μετοχές με μέση τιμή 10,77 δολάρια/μετοχή. Η BofA σχεδιάζει να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 17 δισ. δολάρια μέσω της πώλησης και της μετατροπής μετοχών, σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της τράπεζας, Ken Lewis. Ακόμη, η τράπεζα προτίθεται να επιστρέψει τα κυβερνητικά κεφάλαια που έλαβε στα πλαίσια του προγράμματος TARP, εντός των επομένων μηνών.

Κέρδη αποκόμισε η McDonalds ύστερα από την αναβάθμιση σε «buy» από την Deutsche Bank.

Στο +2,5% βρέθηκε η Procter& Gamble ύστερα από τη σύσταση για «απόδοση υψηλότερη της αγοράς» που της δίνει η Barclays.

Από την άλλη, απώλειες 3,3% σημείωσε η Hewlett- Packard η οποία σημείωσε ότι δεν κατέγραψαν σημάδια ανάκαμψης οι πωλήσεις της και τα έσοδά της θα υποχωρήσουν κατά 4% με 5% στη χρήση 2009. Απώλειες 1,4% σημείωσε και η Dell.

Σημειώνεται ότι τα καθαρά κέρδη των 452 εταιρειών του δείκτη S&P 500 που ανακοινώθηκαν για το πρώτο τρίμηνο του έτους υποχώρησαν κατά 36%, ποσοστό που ταυτίζεται με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση 35%. Οι αναλυτές θεωρούν ότι το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο τα εταιρικά κέρδη θα υποχωρήσουν κατά 23%, ενώ το τελευταίο τρίμηνο η εταιρική κερδοφορία θα αυξηθεί κατά 67%.

REPORTER.GR

No comments:

Share |