Thursday, May 21, 2009

Σημαντικές απώλειες για το αργό- Στα 61 δολάρια

Σημαντικές απώλειες για το αργό- Στα 61 δολάρια

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, «χάνοντας» τα υψηλά εξαμήνου που βρέθηκε χτες, στον απόηχο της μείωσης των εκτιμήσεων από τη Fed για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας το 2009. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του αργού υποχώρησαν κατά 1,6% στα 61,04 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και το -3,4%. Ωστόσο, από την αρχή του έτους το αργό έχει ανακάμψει κατά 36%. Το συμβόλαιο του brent υποχώρησε κατά 1,3% στα 59,06 δολάρια το βαρέλι.

Η FOMC πιστεύει ότι το 2009 η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 10% ή και λίγο πιο κάτω, γεγονός που οδήγησε τα μέλη της να αναθεωρήσουν αρνητικά τις προβλέψεις τους για την πορεία της οικονομίας, σε σχέση με αυτές που είχαν κάνει τον Ιανουάριο, όταν και ελήφθησαν νέα μέτρα. Συγκεκριμένα, αναμένουν την αμερικανική οικονομία να συρρικνωθεί κατά 1,3% με 2% το 2009 και το 2010 να υπάρξει συρρίκνωση 0,5%-1,3% που είχαν προβλέψει τον Ιανουάριο. Παράλληλα, εκτιμούν πως το ΑΕΠ θα βελτιωθεί σε ποσοστό 2%-3% το 2010, εκτίμηση αρκετά χαμηλότερη από αυτή του Ιανουαρίου.

Πιέσεις προκάλεσε στο αργό και η πτώση που σημειώνεται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, υπό το βάρος της προειδοποίησης του οίκου S&P ότι θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Μεγάλης Βρετανίας.

REPORTER.GR

No comments:

Share |