Thursday, May 21, 2009

Στα υψηλότερα επίπεδα του 2009 το αργό- Πάνω από τα 62 δολάρια

Στα υψηλότερα επίπεδα του 2009 το αργό- Πάνω από τα 62 δολάρια

Πάνω από 62 δολάρια έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων μετά την ανακοίνωση των αποθεμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, τα οποία υποχώρησαν περισσότερο των εκτιμήσεων, βρισκόμενο στα υψηλότερα επίπεδα του 2009. Θετική επίδραση είχαν και οι εκτιμήσεις του γκουρού των αγορών, Mark Mobius, ότι το αργό θα φτάσει τα 70 δολάρια το βαρέλι.Συγκεκριμένα τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 3,2% στα 62,04 δολάρια το βαρέλι, ανερχόμενο για πρώτη φορά πάνω από τα 60 δολάρια από τις 10 Νοεμβρίου 2008. Το πετρέλαιο τύπου brent ενισχύθηκε κατά 2,66% στα 59,87 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση 2,1 εκατ. βαρέλια σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαΐου 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Ενέργειας. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση στα αποθέματα βενζίνης, τα οποία υποχώρησαν κατά 4,3 εκατ. βαρέλια. Από την άλλη, τα διυλισμένα αποθέματα διαμορφώθηκαν κατά 600.000 βαρέλια υψηλότερα. Η δυναμικότητα των διυλιστηρίων ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αφού διαμορφώθηκε στο 81,8%.

Στα 70 δολάρια το βαρέλι «βλέπει» το αργό ο Mark Mobius

Στα 70 δολάρια το βαρέλι αναμένται να φτάσει του χρόνου η τιμή του αργού , σύμφωνα με τον γνωστό γκουρού των αγορών και εκτελεστικό πρόεδρο της Templeton Asset Management, Mark Mobius. Η κατανάλωση βενζίνης και συναφών προϊόντων καθώς και η έλλειψη εναλλακτικών καυσίμων θα ενισχύσει τις τιμές του αργού βραχυπρόθεσμα, δήλωσε ο Mobius σε διάρκεια συνεδρίου στη Σεούλ. ''Η άλλη πλευρά που είναι και πιο κρίσιμη είναι η ζήτηση,'' πρόσθεσε ο Mobius. ''Δεν θα είναι εύκολη η αντικατάσταση του πετρελαίου.''

REPORTER.GR

No comments:

Share |