Thursday, May 21, 2009

Με 645 εκατ. σε κεφάλαια και 1 δις σε ρευστότητα θωρακίζεται η Κύπρου

Με 645 εκατ. σε κεφάλαια και 1 δις σε ρευστότητα θωρακίζεται η Κύπρου

Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται στις 5 Ιουνίου η εγγραφή των ενδιαφερομένων επενδυτών στην έκδοση αξιογράφων κεφαλαίου της τράπεζας Κύπρου με στόχο να αντλήσει 645 εκατ ευρώ. Η έκδοση αξιογράφων κεφαλαίου αποτελεί μια μορφή κεφαλαιακής ενίσχυσης την οποία υιοθετούν οι κυπριακές τράπεζες.
Η σχέση όπως έχει καθοριστεί ισοδυναμεί με 10 υφιστάμενες μετοχές της Κύπρου με 11 ευρώ αξίας των αξιογράφων κεφαλαίου. Τα αξιόγραφα τα οποία θα είναι μετατρέψιμα σε μετοχές της Κύπρου θα φέρουν ετήσια απόδοση 5,5%. Σε μια πλήρη ετησιοποιημένη βάση η Κύπρου θα πληρώνει τόκους 35 εκατ ευρώ. Για το 2009 θα πληρώσει μεταξύ 17 και 18 εκατ ευρώ.

Τα αξιόγραφα της Κύπρου θα είναι μετατρέψιμα σε μετοχές. Ως τιμή μετατροπής έχουνορισθείτα 5,5 ευρώ ανά μετοχή ενώ η πρώτη περίοδος μετατροπής θα είναι μεταξύ 15 και 30 Σεπτεμβρίου του 2010. Η τράπεζα Κύπρου με τις κινήσεις που πραγματοποιεί θωρακίζεται κεφαλαιακά ενώ παράλληλα ενισχύει και την ρευστότητα της με την υλοποίηση τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων ύψους 1 δις ευρώ. Μάλιστα η αξιολόγηση Aaa, των ομολογιών σε ποσοστό 95%, είναι η μεγαλύτερη ιστορικά στην ελληνική αγορά.

Έχοντας επιλύσει τα προβλήματα του παρελθόντος και χωρίς να κρύβει μελανά σημείαστον ισολογισμό της η Κύπρου έχει ενισχυθεί από τα χαμηλά έτους 178%. Ο μόνος προβληματισμός που ίσως να παραμένει είναι οι επιδόσεις της Uniastrum Bank στην Ρωσία.

Ωστόσο η διοίκηση Ηλιάδη είναι βέβαιη ότι η Ρωσία θα ανακάμψει ενώ όπως έχει τονιστεί παραμένει ο στόχος για κέρδη από 300 έως 400 εκατ ευρώ για το 2009. Η Κύπρου θα ανακοινώσει κέρδη α΄ τριμήνου στις 28 Μαΐου και αναμένονται στα 70 εκατ ευρώ ή πτώση 40%

REPORTER.GR

No comments:

Share |