Tuesday, April 7, 2009

Soros: Ουσιαστικά χρεοκόπησε ο τραπεζικός κλάδος των ΗΠΑ

Soros: Ουσιαστικά χρεοκόπησε ο τραπεζικός κλάδος των ΗΠΑ


Ως “σημαντικό πλεονέκτημα” χαρακτήρισε το ευρώ για τις χώρες που το χρησιμοποιούν ο γνωστός επενδυτής George Soros. Μιλώντας στο Reuters Financial Television, ο Soros υποστήριξε πως η οικονομική κρίση αποτελεί κίνητρο για τις χώρες της ευρωζώνης για να παραμείνουν εντός της νομισματικής ένωσης, και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, ο Soros ανέφερε πως το "τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει", ενώ η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε φάση "παρατεταμένης ύφεσης". Τόνισε πως πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εθνικοποίησης τραπεζών, ενώ τα "τεστ κοπώσεως" που διενεργεί το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας ενδέχεται να είναι το πρώτο βήμα για μία περισσότερο επιτυχημένη αναδιάρθρωση κεφαλαίων.

Πάντως προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχει η ελαστικοποίηση των κανονισμών "mark-to-market", καθώς κάτι τέτοιο ίσως να οδηγήσει σε παράταση της ζώνης των "τραπεζών-ζόμπι" των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια τόνισε πως ενώ τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα βοηθήσουν τις οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης, οι χώρες της Βαλτικής θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με την Ουκρανία να μην απέχει πολύ από τη χρεοκοπία.

Η εκτενής χρήση των credit default swaps έχει αυξήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ωστόσο παρατήρησε πως η Γερμανία έχει γίνει περισσότερο ανοιχτή για την προσφορά βοήθειας προς τα νέα κράτη μέλη.

Αναφορικά με το δολάριο ανέφερε πως το αμερικανικό νόμισμα δέχεται ισχυρές πιέσεις και εντέλει δεν αποκλείεται να αντικατασταθεί ως το παγκόσμιο νόμισμα συναλλαγματικών αποθεμάτων, πιθανά από τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα του ΔΝΤ. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά "μακροπρόθεσμα η ύπαρξη μίας διεθνούς λογιστικής μονάδας αντί του δολαρίου να αποδειχθεί προς το συμφέρον μας".

Αν και θεωρεί πιθανή την ανάκαμψη μέσα στο 2010, επισήμανε πως στην τελική αυτό θα εξαρτηθεί από το βάθος της ύφεσης. Εκτιμά πως η Κίνα θα είναι η πρώτη χώρα που θα εξέλθει της ύφεσης και μάλιστα αυτό ίσως να γίνει και μέσα στο 2009.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |