Tuesday, April 7, 2009

"Ανέγγιχτα" τα δύο από τα τρία σκέλη του "πακέτου" των €28 δισ.

"Ανέγγιχτα" τα δύο από τα τρία σκέλη του "πακέτου" των €28 δισ.


Ούτε ευρώ δεν έχουν αντλήσει μέχρι σήμερα οι τράπεζες από το κομμάτι της ρευστότητας, σε ό,τι αφορά στο πακέτο των 28 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί - όπως υποστηρίζουν τραπεζίτες και παραδέχονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης - τρεις μήνες μετά την υποτιθέμενη εφαρμογή του σχεδίου, τα δύο από τα τρία σκέλη του παραμένουν ανενεργά.

Πέραν της ρευστότητας, "ανέγγιχτος" είναι και ο άξονας των ομολόγων, ενώ μέχρι τώρα το μόνο σκέλος που έχει τεθεί σε εφαρμογή είναι αυτό των εγγυήσεων. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι η απαραίτητη υπουργική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί, αλλά το πρόβλημα είναι ότι "οι τράπεζες προτιμούν προς το παρόν να αποφεύγουν να αντλούν ρευστότητα από το σχέδιο", όπως λένε από το υπουργείο Οικονομίας.

Ο λόγος; Θεωρούν ότι το αντίτιμο που πρέπει να πληρώσουν (δεσμεύσεις 10% κλπ) είναι υψηλό και προς το παρόν ασύμφορο. Γι΄ αυτό και καθυστερούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που έχουν. Με αυτά και με αυτά, όμως, τα 4 δισ. ευρώ που είναι άμεσα διαθέσιμα με τη μορφή ρευστότητας παραμένουν "παγωμένα".

Το ίδιο ισχύει και με το θέμα των ομολόγων. Ζητούμενο αποτελεί το πότε θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, για να βοηθηθεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά. "Αμέσως μετά το Πάσχα" είναι η εκτίμηση που γίνεται τόσο από τις τράπεζες όσο κι από το οικονομικό επιτελείο. Μέχρι τότε, πάντως, ακόμα και οι κρατικοί επίτροποι που έχει ορίσει η κυβέρνηση θα αποφεύγουν να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, θεωρώντας ότι δεν έχουν κανένα ρόλο να παίξουν...

CAPITAL.GR

No comments:

Share |