Tuesday, April 7, 2009

ENI: Φήμες πως πουλά τη συμμετοχή της στην Gazprom Neft στην Gazprom

ENI: Φήμες πως πουλά τη συμμετοχή της στην Gazprom Neft στην Gazprom


Η ιταλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ENI SpA αναμένεται να υπογράψει την Τρίτη, συμφωνία ύψους 4,2 δισ. δολαρίων για να πουλήσει τη συμμετοχή που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ρωσικής OAO Gazprom Neft, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα.

Η ENI θα πουλήσει τη συμμετοχή 20% που κατέχει στην OAO Gazprom, το ρωσικό “κολοσσό” φυσικού αερίου, ενώ η συμφωνία θα υπογραφεί στη Μόσχα από το διευθύνοντα σύμβουλο της ENI, Paolo Scaroni, και τον επικεφαλής της Gazprom Alexei Miller. Η Gazprom θα δανεισθεί κεφάλαια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων η VTB και η Gazprombank, για να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Τόσο οι εκπρόσωποι της ENI, όσο και της Gazprom αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ζήτημα.

Η Gazprom διέθετε εδώ και καιρό το call option για την απόκτηση περαιτέρω συμμετοχής στην πετρελαϊκή θυγατρική της, Gazprom Neft, και ήταν ευρέως αναμενόμενο πως θα το ασκούσε προτού αυτό εκπνεύσει στα τέλη Απριλίου. Ωστόσο, υπήρχαν ανησυχίες πως η εταιρεία ίσως να μην κατάφερνε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για τη συναλλαγή. Η Gazprom είναι ο μεγαλύτερος εταιρικός δανειολήπτης της Ρωσίας, με το δανεισμό της να φθάνει τα 47,4 δισ. δολάρια στα μέσα του 2008: το μεγαλύτερο μέρος από αυτό είναι βραχυπρόθεσμο και ενδέχεται να χρήζει αναχρηματοδότησης εντός του 2009.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |