Tuesday, April 7, 2009

JP Morgan: « Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ήδη δει τον πάτο »

JP Morgan: « Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ήδη δει τον πάτο »

Αν και θα υπάρξουν πιθανές διορθώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά κατά την περίοδο ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων του α' τριμήνου, τα οποία και αναμένονται να είναι χειρότερα από αυτά του δ' τριμήνου του 2008 που μόλις ζήσαμε, σύμφωνα με την JP Morgan, δεν αναμένεται να δούμε καμία είδους κατάρρευση των μετοχών. Αν και η μακροοικονομική εικόνα παραμένει μαύρη και η απαισιοδοξία είναι ακόμη παρούσα, το μακροοικονομικό momentum θα αρχίσει να σταθεροποιείται καθώς τα μέτρα κινητοποιήσης των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών, θα αρχίσουν να αποδίδουν.Οπως τονίζει ο διεθνής οίκος, οι μετοχές τείνουν να πιάνουν πάτο 2-3 τρίμηνα πριν τον πάτο της κερδοφορίας, άρα και των κερδών ανά μετοχή (EPS). Καθώς τα σημάδια μακροοικονομικής σταθεροποίησης είναι ήδη εδώ, ο πάτος των ΕPS αναμένεται να σημειωθεί στι α’ εξάμηνο του 2009, γεγονός που ενιχσύει την πιθανήτητα η αγορά να έχει ήδη δει τα χαμηλά της.

Πάντως, η πρώτη φάση του ριμπάουντ των μετοχών δεν οδηγείται από αναβθμίσεις των κερδών ανά μετοχή. Αυτή, οδηγείται από την αύξηση των δεικτών p/e. Ιστορικά το p/e του δείκτή S&P 500 αυξάνετια κατά 40-45% το διάστημα ανάμεσα στον πάτο της αγοράς και τον πέτο της κερδοφορίας. Η JP Morgan υποστηρίζει πως ο καταλύτης για το rerating του p/e στην ευρωπαϊκή αγορά. είναι ήδη εδώ, καθώς η νομισματική πολιτική έχει αρχίσει και έχει αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, το p/e της ελληνικής αγοράς από 5,8 με βάση τα κέρδη του 2008, θα αυξηθεί στο 6,8 με βάση την εκτιμώμενη κερδοφορία του 2009. Τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων αναμένεται να συρρικωνθούν κατά 13,8% φέτος- όπου αναμένεται να αγγίξουν και τον πάτο τους - ενώ το 2010 θα ανακάμψουν με αύξηση κατά 6,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κερδοφορια των ελληνικών εταιρειών θα σημειώσει σχετικά μικρή συρρίκνωση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς για παράδειγμα, το EPS στην Φινλανδία θα παρουσιάσει πτώση κατά 37,2%, στην Δανία κατά 34,4%, στην Ιταλία κατά 32,9%, στην Νορβηγία κατά 33% στην Βρετανία κατά 30,8% και στην Σουηδία κατά 30,8% επίσης.

Σε ότι αφορά του κλάδους, σε περιόδους rerating της αγοράς, οι κυκλικοί κλάδοι τείνουν να εχουν καλύτερη πορεία, όπως επίσης και η αυτοκινητοβιομηχανία, οι πρώτες ύλες, η ψυχαγωγία και το λιανικό εμπόριο. Αντίθετα, δεν τα πάνε τόσο καλά οι καπνοβιομηχανίες, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τα φάρμακα και η ενέργεια.

Στις 35 κορυφαίες επιλογές της από την ευρωπαϊκή αγορά, η JP Morgan διατηρεί την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στην οποία φυσικά τηρεί στάση οverweight, και το εκτιμώμενο p/e 2009 διαμορφώνεταi στο 5,7 και η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση 2009, στο 3,5%.

REPORTER.GR

No comments:

Share |