Tuesday, April 7, 2009

ΗΠΑ: Απαισιόδοξοι οι CEOs για το επόμενο εξάμηνο

ΗΠΑ: Απαισιόδοξοι οι CEOs για το επόμενο εξάμηνο


Οι κορυφαίοι Αμερικανοί CEOs αναμένουν νέα αύξηση της ανεργίας και περαιτέρω συρρίκνωση των πωλήσεων τους στο διάστημα των επόμενων έξι μηνών, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα που πραγματοποίησε το Business Roundtable σε ηγετικά στελέχη εταιρειών.

Σύμφωνα με τον δείκτη Business Roundtable CEO Economic Outlook, που καταγράφει τις προβλέψεις των CEOs για τις πωλήσεις, τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και την απασχόληση σε ενιαία μορφή, το 67% των CEOs αναμένουν ότι οι πωλήσεις των εταιρειών τους θα υποχωρήσουν, ενώ το 9% εκτιμά ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες. Σχεδόν το 75% των διευθυνόντων συμβούλων αναμένουν μείωση του προσωπικού, με το 21% να εκτιμά καμία μεταβολή. Τέλος, το 66% των στελεχών εκτίμησαν ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα συνεχίσουν να υποχωρούν, με το 25% να εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή.

Ο πρόεδρος του Business Roundtable, Harold McGraw III, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της McGraw-Hill Cos. (MHP), επισήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση σε συνεργασία με ξένες κυβερνήσεις, έχουν αναλάβει "σημαντικά βήματα για να αναθερμάνουν την ζήτηση".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν και θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να φανεί ο αντίκτυπος από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης Ομπάμα, ορισμένες στρατηγικές έχουν ήδη ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις αγορές.

Ωστόσο, οι "γκρίζες" προβλέψεις για το α΄ τρίμηνο του έτους -όπως σημείωσε- ακολουθούν τα απογοητευτικά στοιχεία του δ΄ τριμήνου και φαίνεται να δείχνουν ότι η όποια πιθανή ανάκαμψη από το δεύτερο μισό του έτος θα αντισταθμίζει τις απώλειες που θα καταγραφούν στο πρώτο μισό.

Το Business Roundtable με έδρα την Ουάσινγκτον είναι μια ένωση CEOs από τις 160 κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες. Η τριμηνιαία έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα από τις 16 Μαρτίου έως τις 27 Μαρτίου, στοχεύει να απεικονίσει τις εκτιμήσεις των στελεχών για τις πωλήσεις, τις κεφαλαιουχικές δαπάνες την απασχόληση και την ευρύτερη οικονομία για το διάστημα των επόμενων έξι μηνών.

Η έρευνας πραγματοποιείται κάθε τρίμηνο από το δ΄ τρίμηνο του 2002 και μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας ύφεσης στις ΗΠΑ.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |