Tuesday, April 7, 2009

Μ. Βρετανία: Κάμψη βιομηχανικής παραγωγής το Φεβρουάριο για 12ο συνεχή μήνα

Μ. Βρετανία: Κάμψη βιομηχανικής παραγωγής το Φεβρουάριο για 12ο συνεχή μήνα



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones0--Για δωδέκατο συνεχή μήνα μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Μ. Βρετανίας τον Φεβρουάριο, ενώ παράλληλα τα τριμηνιαία στοιχεία σημείωσαν τη μεγαλύτερη κάμψη από το 1968, σύμφωνα με το γραφείο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,9% τον Φεβρουάριο σε μηνιαίο επίπεδο, σε σύγκριση με την αναθεωρημένη μείωση του 3% τον Ιανουάριο, παρουσιάζοντας την μικρότερη μηνιαία πτώση από τον Αύγουστο του 2008.

Η παραγωγή εξοπλισμού μεταφορών – ιδιαίτερα η παραγωγή των εξαρτημάτων αυτοκινήτων – συντέλεσαν περισσότερο στην πτώση, αν και τα βασικά μέταλλα καθώς και τα μη μεταλλικά ανόργανα στοιχεία επηρέασαν τα στοιχεία.

Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 13,8% τον Φεβρουάριο, μείωση που αποτελεί την μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 1981 και εμφανίζεται σε σχέση με την αναθεωρημένη μείωση 12,9% του Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως σε έρευνα του Dow Jones Newswires οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι η βιομηχανική παραγωγή θα μειωνόταν τον Φεβρουάριο κατά 1,6% σε μηνιαία βάση και κατά 14,3% σε ετήσια.

Παράλληλα, τα τριμηνιαία στοιχεία υποχώρησαν 6,5% για το τρίμηνο έως τον Φεβρουάριο, που ήταν η μεγαλύτερη πτώση από όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων πριν 40 χρόνια και βρέθηκαν κατά 6,4% χαμηλότερα από το αντίστοιχο μέγεθος του Ιανουαρίου.

Το ευρύτερο μέγεθος της βιομηχανικής παραγωγής σημείωσε πτώση 1% τον Φεβρουάριο σε μηνιαίο επίπεδο σε σύγκριση με το αναθεωρημένο μέγεθος της μείωσης 2,7% τον Ιανουάριο. Σε ετήσιο επίπεδο ο δείκτης υποχώρησε 12,5%, πτώση που αποτελεί την ισχυρότερη από την έναρξη κατάρτισης των στοιχείων το 1968 και σε σχέση με την κατά 11,6% αναθεωρημένη ετήσια μείωση τον Ιανουάριο.

Οι οικονομολόγοι σε έρευνά τους ανέμεναν η ευρύτερη βιομηχανική παραγωγή να μειωθεί κατά 1,5% στο μήνα και κατά 12,8% στο έτος.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |