Tuesday, April 7, 2009

Εξαγορά συμμετοχής της Eni στην Gazprom Neft από την Gazprom έναντι $4,2 δισ.

Εξαγορά συμμετοχής της Eni στην Gazprom Neft από την Gazprom έναντι $4,2 δισ.


Dow Jones – Η ιταλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ENI SpA θα υπογράψει σήμερα συμφωνία αξίας 4,2 δισ. δολαρίων για τη πώληση της συμμετοχής της στη ρωσική OAO Gazprom Neft, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Η Eni θα πουλήσει το μερίδιο ύψους 20% στην OAO Gazprom, με μια συμφωνία που θα υπογραφεί στη Μόσχα από το διευθύνων σύμβουλο της Eni, Paolo Scaroni, και τον επικεφαλής της Gazprom, Alexei Miller.

Η Gazprom θα δανειστεί κεφάλαια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας – συμπεριλαμβανομέων των VTB και Gazprombank – για τη χρηματοδότηση της μεταβίβασης. Εκπρόσωποο της Eni και της Gazprom αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η Gazprom διατηρεί εδώ και καιρό το δικαίωμα αγοράς συμμετοχής στην πετρελαϊκή της μονάδα (Gazprom Neft), και αναμενόταν να το ασκήσει πριν τη λήξη του αργότερα αυτό το μήνα. Ωστόσο υπήρχαν ανησυχίες πως η εταιρεία δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη μεταβίβαση.

Η Gazprom είναι ο μεγαλύτερος δανειολήπτης της Ρωσίας, με χρέη ύψους 47,6 δισ. δολαρίων στα μέσα του 2008, σημαντικό μέρος των οποίων είναι βραχυπρόθεσμος δανεισμός και θα χρειαστούν αναχρηματοδότηση εντός του έτους.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |