Tuesday, April 7, 2009

Ανεβαίνει το κόστος δανεισμού

Ανεβαίνει το κόστος δανεισμού


Ψηλότερα επιτόκια εξακολουθούν να χρεώνουν τα κυπριακά νοικοκυριά οι τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Οι τάσεις που παρατηρούνται στην εγχώρια πιστωτική αγορά συνεχίζουν να είναι αντίθετες με αυτές στην Ευρώπη, όπου οι δανειζόμενοι άρχισαν εδώ και μήνες να νιώθουν τα οφέλη από δραστικές μειώσεις του κόστους δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η προσφορά χαμηλότοκων δανείων από κάποιες τράπεζες δεν άλλαξε την κατάσταση για τα κυπριακά νοικοκυριά, αφού στο σύνολο τους, τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια χρεώθηκαν με ψηλότερα επιτόκια.

Τα στοιχεία, που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η StockWatch, αναμένεται να τροφοδοτήσουν εκ νέου τη συζήτηση για τα μέτρα που λαμβάνονται για μείωση του κόστους δανεισμού.


Στα στεγαστικά δάνεια, η Κύπρος συνεχίζει να κατέχει ένα από τα ψηλότερα ποσοστά στο σύνολο των χωρών της ευρωζώνης. Το ύψος του επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια στην Κύπρο ανήλθε το Φεβρουάριο του 2009 στο 7,06% από 6,82% τον Ιανουάριο και μόλις 5,55% τον περσινό Φεβρουάριο. Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2008, παρατηρείται αύξηση κατά 142 μονάδες βάσης.

Αντίθετα, στην ευρωζώνη το ύψος του επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια μειώθηκε το Φεβρουάριο του 2009 στο 4,63% από 4,86% τον Ιανουάριο και 5,35% τον περσινό Φεβρουάριο. Από τις αρχές του περασμένου έτους, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στην ευρωζώνη παρουσιάζουν μείωση κατά 74 μονάδες βάσης.

Σε σχέση με τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων, στην Κύπρο έφθασαν σε νέο ψηλό επίπεδο το Φεβρουάριο. Αυξήθηκαν στο 8,29% από 8,26% τον Ιανουάριο και 6,72% τον περσινό Φεβρουάριο. Στην ευρωζώνη, τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων μειώθηκαν το Φεβρουάριο του 2009 στο 8,38% από 8,67% τον Ιανουάριο και 8,7% τον περσινό Φεβρουάριο.


Οι τράπεζες επιδόθηκαν το τελευταίο διάστημα σε ελκυστικά πακέτα δανείων σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης της ζήτησης, που αναμένεται να περιοριστεί φέτος σε επίπεδα κάτω του 10% σε σύγκριση με 30% που ήταν το 2008.

Οι τραπεζίτες αναφέρουν, ωστόσο, ότι τα επιτόκια παλαιότερων δανείων θα πάρουν χρόνο να μειωθούν, γιατί η κοστολόγηση τους είναι «κλειδωμένη» με ετήσια καταθετικά συμβόλαια που προσφέρουν ψηλά επιτόκια.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |