Tuesday, April 7, 2009

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση-ρεκόρ 1,6% για το ΑΕΠ δ' τριμήνου

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση-ρεκόρ 1,6% για το ΑΕΠ δ' τριμήνου

Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη τους τελευταίους τρεις μήνες του 2008. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό-ρεκόρ 1,6% στο τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ των τελευταίων 13 ετών.Οι αρχικές εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας έκαναν λόγο για συρρίκνωση 1,5%. Σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2007, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, υποχώρησε 1,5%, από 1,3% που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Η ύφεση στην Ευρωζώνη βαθαίνει, καθώς οι επιχειρήσεις προχωρούν σε μείωση της παραγωγής ενώ υποχωρούν και οι καταναλωτικές δαπάνες. Οι επενδύσεις «βούλιαξαν» 4% και οι δαπάνες νοικοκυριών υποχώρησαν 0,3%.

Οι εξαγωγές στη ζώνη του ευρώ σημείωσαν πτώση 6,7% στο τέταρτο τρίμηνο, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 4,7%.

Η Eurostat αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω τα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου σε μείωση 0,3% έναντι 0,2% που υπολόγιζε αρχικά, διατηρώντας αμετάβλητο στο 0,6% το ετήσιο ποσοστό της ανάπτυξης.

REPORTER.GR

No comments:

Share |