Friday, December 19, 2008

Εκτός προϋπολογισμού τα νέα μέτρα

Εκτός προϋπολογισμού τα νέα μέτρα



Με συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση τα εξαγγελθέντα μέτρα της, ύψους €52 εκ., για τον τουρισμό και τις κατασκευές. Μιλώντας σήμερα στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, άφησε να νοηθεί ότι οι προϋπολογισμοί που ψηφίστηκαν χθες δεν περιλαμβάνουν τα συγκεκριμένα μέτρα και πως θα ρυθμιστούν μέσω συμπληρωματικών προϋπολογισμών. Η τοποθέτηση του κ. Ευαγόρου προκάλεσε την άμεση αντίδραση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, που δήλωσε πως η κυβέρνηση οφείλει να λειτουργεί προληπτικά, αντί πυροσβεστικά.

Η αντιπαράθεση των δύο ακολούθησε την χθεσινή έγκριση από την ολομέλεια της βουλής των αντιπροσώπων του κρατικού προϋπολογισμού, που περιλαμβάνει έσοδα €6.875,2 εκ., συμπεριλαμβανομένων των δανείων και δαπάνες €8,265,2 εκ. και συμπεριλαμβανομένων των αποπληρωμών για δάνεια.

Υπέρ της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου σε νόμο για τον κρατικό προϋπολογισμό τάχθηκαν 33 βουλευτές από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, ενώ κατά ψήφισαν 20 βουλευτές από τον ΔΗΣΥ και το ΕΥΡΩΚΟ. Δεν υπήρξαν αποχές.

Από το ΔΗΣΥ και το ΕΥΡΩΚΟ δηλώθηκε ενώπιον του σώματος πριν τη ψηφοφορία ότι καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό πλην των δαπανών που αφορούν την Άμυνα, το Ιστορικό Συμβούλιο ΕΟΚΑ, το Σώμα Κυπρίων Οδηγών, το Σώμα Κυπρίων Προσκόπων, τους Συνδέσμους Εφέδρων και το Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ, ενώ από το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών δηλώθηκε ότι «δεν ψηφίζει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εμπορίου και τα τρία κονδύλια που αφορούν το υπουργείο Συγκοινωνιών».

Στον προϋπολογισμό του κράτους για το 2009, όπως είχε κατατεθεί στη βουλή, οι δημόσιες δαπάνες, εξαιρουμένων των αποπληρωμών των δανείων, προβλέπονται στα €7,375 δισ. σε σύγκριση με προϋπολογισμό €6,642 δισ. για το 2008, παρουσιάζουν, δηλαδή, αύξηση της τάξης του 11%.

Τα αρχικά προϋπολογιζόμενα έσοδα, εξαιρουμένων των δανείων, υπολογίστηκαν στα €6,417 δισ. περίπου, σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα περίπου €6,088 δισ. το 2008, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 5,4%, σε σύγκριση με την αύξηση 5,3% το 2008, ενώ τα αναθεωρημένα έσοδα εκτιμώνται στα €6,3 δισ., μόνον 1,6% μεγαλύτερα από αυτά του προηγούμενου χρόνου.

Όπως ανέφερε στην ολομέλεια ο πρόεδρος της βουλής, Μάριος Καρογιάν, από το υπουργείο Οικονομικών είχαν κατατεθεί τρεις τροπολογίες στη διάρκεια της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, οι οποίες έγιναν ομόφωνα δεκτές και ενσωματώθηκαν στον προς ψήφιση προϋπολογισμό, για αυτό και δεν χρειαζόταν να γίνει χωριστή ψηφοφορία για αυτές, ενώ τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών κατέθεσαν άλλες εννέα τροπολογίες και το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών μόνο του κατέθεσε άλλες τρεις τροπολογίες.

Κατά τη ψηφοφορία επί των τροπολογιών αυτών, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι οκτώ από τις εκ μέρους των τεσσάρων κομμάτων κατατεθείσες.

Μεταξύ άλλων, οι τροπολογίες αυτές προβλέπουν τη δέσμευση ποσού €3.400.000 για αναπτυξιακά έργα και προγράμματα για τα οποία ζητείται από την πλειοψηφία των μελών της βουλής να ενημερώνεται πρώτα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, προκειμένου να γίνεται η αποδέσμευσή τους, όπως και ποσού €600.000 για βελτίωση του δρόμου Σαραντιού - Λαγουδερών - Ξυλιάτου - Αγίας Μαρίνας μέχρι το δρόμο Κάτω Μονής - Πλατανιστάσας. Το ίδιο προβλέπεται με άλλη τροπολογία για δέσμευση του ποσού €15.066.227 για συμβουλευτικές υπηρεσίες και για ποσό €10.250.000 για τη διαπλάτυνση με έξι λωρίδες τμήματος του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας - Λεμεσού παρά την Αλάμπρα.


STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |