Friday, December 19, 2008

GM-Chrysler: Δάνεια για την επιβίωσή τους

GM-Chrysler: Δάνεια για την επιβίωσή τους


Δάνεια για την επιβίωσή τους έως τον Μάρτιο, βάσει του σχεδίου διάσωσης της κυβέρνησης Μπους των ΗΠΑ, που αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα, θα λάβουν οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, General Motors Corp., σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg News.

Η κυβέρνηση θα μπορεί να πάρει πίσω τα κεφάλαια εάν οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν συμμορφωθούν με τους ομοσπονδιακούς περιορισμούς, είναι ο όρος της λήψης των δανείων, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους επειδή οι διαπραγματεύσεις είναι εμπιστευτικές. Το σχέδιο δεν είναι το τελικό και ενδέχεται να αλλάξει, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Το σχέδιο σκοπεύει να βοηθήσει την General Motors τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ και την υπ’ αριθμόν 3, Chrysler να αποφύγουν την κατάρρευση επειδή ενδέχεται να μείνουν χωρίς κεφάλαια στις αρχές του επόμενου έτους. GM και Chrysler έχουν πει ότι χρειάζονται 14 δισ. δολ. για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους έως τον Μάρτιο και κλείνουν προσωρινά μονάδες τους για να περιορίσουν το κόστος.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Χένρι Πόλσον, είπε πως «ο,τιδήποτε και εάν γίνει θα πρέπει να γίνει παράλληλα με την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα» για τις αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ.

«Αυτό είναι δύσκολο να γίνει χωρίς την αναδιοργάνωση, αλλά κάτι πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Πόλσον, απαντώντας αργά χθες σε ερώτηση στη Ν. Υόρκη.

Το υπουργείο Οικονομίας ενδέχεται να δανείσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες μέσω των πιστωτικών τους σκελών, την GMAC LLC και την Chrysler Financial, ούτως ώστε να αποφευχθεί η πρόσβαση άλλων βιομηχανικών εταιρειών στα 700 δισ. δολ. του σχεδίου στήριξης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ο Γκρέγκ Μάρτιν, εκπρόσωπος της GM και η Σον Μόργκαν, εκπρόσωπος της Chrysler, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Φράτο, επίσης αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο λέγοντας ότι: «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις». Η δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ δεν έχει ανάγκη από κεφάλαια.

Οι μετοχές της GM υποχώρησαν 71 σεντς, ποσοστό 16%, φθάνοντας στα 3,66 δολ. χθες στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης και της Ford διολίσθησαν 30 σεντς, ποσοστό 9,6% στα 2,84 δολ. η μία. Οι μετοχές των εταιρειών υποχώρησαν 85% και 58% αντιστοίχως φέτος, μέχρι σήμερα.

Οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες ανέστειλαν τις εργασίες σε περίπου 59 εργοστάσια τον Ιανουάριο καθώς τα απούλητα αυτοκίνητα παραμένουν στις εκθέσεις.

Η GM ανακοίνωσε ότι θα έχει ρευστότητα 16,2 δισ. δολ. έως τις 30 Σεπτεμβρίου και ότι χρειάζεται τουλάχιστον 11 δισ. δολ. για να εξοφλήσει τους μηνιαίους μισθούς. Η Cerberus Capital Management LP’s Chrysler έκλεισε το τελευταίο τρίμηνο με ρευστότητα 6,1 δισ. δολ. και χρειάζεται τουλάχιστον 3 δισ. δολ. για να λειτουργήσει, σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικό της διευθυντή, Ρόμπερτ Ναρντέλι, μιλώντας στο αμερικανικό Κογκρέσο στις 18 Νοεμβρίου.

Στις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο διάσωσης συμμετέχουν οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ και το οικονομικό σκέλος της κάθε μιας, αλλά είναι δύσκολες, καθώς η εξειδίκευση του υπουργού Οικονομίας είναι οι τράπεζες και όχι οι βιομηχανίες, σύμφωνα με πληροφορίες.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |