Friday, December 19, 2008

ΗΠΑ: Δάνεια 17,4 δισ. δολ. σε GM και Chrysler

ΗΠΑ: Δάνεια 17,4 δισ. δολ. σε GM και Chrysler

Κυβερνητικά δάνεια ύψους 13,4 δισ. δολ. θα λάβουν οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors και Chrysler, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επιπλέον κεφάλαια 4 δισ. δολ. από το ταμείο τον Φεβρουάριο, προκειμένου να είναι σε θέση να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους και το επόμενο έτος. Από την πλευρά τους οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες θα δεσμευτούν για την υλοποίηση ενός συνολικού σχεδίου αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων τους. Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες θα δεσμευτούν για την υλοποίηση ενός συνολικού σχεδίου αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων τους. Τις λεπτομέρειες του σχεδίου ανακοινώνει αυτή την ώρα ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Τα κεφάλαια θα προέρχονται από το πακέτο ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου ύψους 700 δις. δολαρίων TARP.

Ο έκτακτος δανεισμός θα επιτρέψουν στις αυτοκινητοβιομηχανίες να επιβιώσουν έως τον ερχόμενο Μάρτιο και εάν οι εταιρείες δεν μπορέσουν να αποδείξουν οικονομική βιωσιμότητα έως τις 31 Μαρτίου τα κεφάλια θα πρέπει να επιστραφούν.



Σε μια ελεύθερη αγορά θα οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες θα έπρεπε να οδηγηθούν σε πτώχευση, όμως οι παρούσες συνθήκες δεν είναι φυσιολογικές, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, κατά την παρουσίαση του σχεδίου. «Η πτώχευση δε θα λειτουργούσε αυτή την περίοδο και δε μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε.

Τα δάνεια, διευκρίνισε ο Μπους, χορηγούνται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και δίνουν στις αυτοκινητοβιομηχανίες ένα μικρό περιθώριο να δρομολογήσουν την αναδιάρθρωση τους, υπογραμμίζοντας ότι ουσιαστικά χορηγείται στις αυτοκινητοβιομηχανίες ένα διάστημα τριών μηνών, προκειμένου να δρομολογήσουν τα σχέδια για την αναδιάρθρωση τους.


REPORTER.GR

No comments:

Share |