Friday, December 19, 2008

Έλληνας αποκάλυψε πρώτος την απάτη Madoff

Έλληνας αποκάλυψε πρώτος την απάτη Madoff


Από το 1999 φέρεται να είχε ειδοποιήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας της Madoff Investment Securities ο κ. Harry Markopoulos.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, από το αρχείο της οποίας προέρχεται και η ακόλουθη επιστολή, η αιτία που ο Markopoulos ξεκίνησε την έρευνά του για τη Madoff ήταν η πίεση που δεχόταν από τους τότε εργοδότες του -σε ανταγωνιστική της Madoff εταιρεία- να επιτύχει ως διαχειριστής ανάλογες αποδόσεις.

Στην εισαγωγή της νέας επιστολής που απέστειλε στη SEC στις 7 Νοεμβρίου του 2005, με τίτλο «Το μεγαλύτερο hedge fund του κόσμου είναι απάτη», ανέφερε τα εξής:

«Είμαι η πρωταρχική πηγή των πληροφοριών που παραθέτω παρακάτω, αφού πρώτα παρουσίασα το συλλογισμό μου τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς στο γραφείο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη Βοστόνη το Μάιο του 1999, πριν εμφανιστεί στον Τύπο οποιαδήποτε πληροφορία για τη Madoff Investment Securities LLC. Χρησιμοποίησα τη ‘Θεωρία του Μωσαϊκού’ για να συγκεντρώσω τις παρατηρήσεις μου. Τις συγκέντρωσα από ‘πρώτο χέρι’ ακούγοντας επενδυτές σε funds of funds να συζητούν για τις τοποθετήσεις τους μέσω της Madoff Investment Securities LLC, εγγεγραμμένη στο μητρώο της SEC. Μίλησα επίσης με τους επικεφαλής σε διάφορα γραφεία συναλλαγών σε παράγωγα της Wall Street και όλοι ανεξαιρέτως μου είπαν ότι ο Bernie Madoff είναι απατεώνας. Φυσικά κανείς δεν θέλει να μιλήσει θέτοντας σε κίνδυνο την καριέρα του και λέγοντας ότι ‘ο βασιλιάς είναι γυμνός΄ αλλά...

Είμαι ειδικός στα παράγωγα και έχω διαπραγματευτεί ή συμβάλει στη διαπραγμάτευση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παράγωγα για hedge funds και θεσμικούς επενδυτές. Έχω εμπειρία στη διαχείριση προϊόντων split-strike βασισμένων τόσο σε παράγωγα επί δεικτών, όσο και επί μεμονωμένων μετοχών. Πολύ λίγοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν το μαθηματικό υπόβαθρο που απαιτείται για τη διαχείριση τέτοιων προϊόντων, ωστόσο εγώ είμαι ένας από αυτούς. Παραθέτω μία λεπτομερή λίστα από «κόκκινες σημαίες» που με κάνουν πολύ καχύποπτο για το πόσο αληθινά είναι τα στοιχεία των αποδόσεων που επιτυγχάνει ο Bernie Madoff και, σε περίπτωση που είναι αληθινά, τότε είμαι σχεδόν βέβαιος ότι προέρχονται από προκαταβολές που αντλούνται από πελάτες του χρηματιστηριακού βραχίονα της Madoff Investment Securities LLC.

Λόγω της ευαίσθητης φύσης της υπόθεσης που αναλύω, η διανομή της αναφοράς εντός της SEC πρέπει να περιοριστεί μόνο σε όσους είναι απαραίτητο να γνωρίζουν. Η εταιρεία που εμπλέκεται έχει έδρα στη Νέα Υόρκη.

Ως αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης, πολλές καριέρες στη Wall Street και στην Ευρώπη θα καταστραφούν. Για το λόγο αυτό δεν έχω υπογράψει και δεν έχω αναφέρει πουθενά το όνομά μου σε αυτή την αναφορά. Αιτούμαι τη μη γνωστοποίηση του ονόματός μου σε κανέναν, εκτός των επικεφαλής του γραφείου της Νέας Υόρκης που έχουν αναλάβει την υπόθεση, χωρίς τη ρητή μου συγκατάθεση. Όσο λιγότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τον συντάκτη αυτής της αναφοράς, τόσο το καλύτερο. Ανησυχώ για την προσωπική μου ασφάλεια και για την ασφάλεια της οικογένειάς μου. Σε καμία περίπτωση αυτή η επιστολή δεν πρέπει να γνωστοποιηθεί σε οποιαδήποτε ρυθμιστική αρχή χωρίς τη ρητή μου συγκατάθεση. Η συγκεκριμένη αναφορά προορίζεται αποκλειστικά για εσωτερική χρήση στη SEC.

Απ’ όσο γνωρίζω, κανένα hedge fund ή fund of fund που αναφέρεται στο παρόν έγγραφο δεν εμπλέκεται σε κανενός είδους συνομωσία με σκοπό την τέλεση απάτης. Πιστεύω ότι πρόκειται για αφελής ανθρώπους με αξιοσημείωτη έλλειψη εμπειρίας στα παράγωγα και ελάχιστη ή ανύπαρκτη ικανότητα ποσοτικής ανάλυσης στα οικονομικά».

O κ. Markopoulos φέρεται να δηλώνει ότι του γεννήθηκαν υποψίες στα τέλη του 1999, όταν ένας συνάδελφός του, επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη, άρχισε να διηγείται ιστορίες για την επενδυτική δεινότητα του Bernie Madoff και για το πώς κατάφερνε να έχει σταθερά κέρδη 12%, είτε οι αγορές υποχωρούσαν είτε κινούνταν ανοδικά, μέσα από μία στρατηγική επενδύσεων τόσο σε μετοχές όσο και σε παράγωγα.

Όταν οι εργοδότες του κ. Markopoulos τον ρώτησαν γιατί δε μπορεί να πετύχει το ίδιο, ο τελευταίος μαζί με έναν συνάδελφό του άρχισαν να αναλύουν λεπτομερώς τη στρατηγική του Madoff με τα αποτελέσματα και των δύο να υποδηλώνουν απάτη.

Τότε ήταν που ο Markopoulos απευθύνθηκε σε έναν κορυφαίο μαθηματικό-οικονομολόγο στη Βοστόνη, τον κ. DiBartolomeo, ο οποίος ανέλυε για μέρες τα στοιχεία του πρώτου ώσπου στο τέλος συμφώνησε: τα κέρδη του Madoff ήταν αδύνατο να επιτευχθούν μέσα από τη στρατηγική που ο ίδιος καυχιόταν ότι χρησιμοποιεί.

«Αυτό ακούγεται σοβαρό», ήταν η απάντηση του Edward Manion από το γραφείο της SEC στη Βοστόνη, πριν καλέσει τον Markopoulos σε κατ’ ιδίαν συνάντηση. Ο ισχυρισμός του τελευταίου ήταν απλός, σχεδόν απλοϊκός: «κλειδί» της στρατηγικής του Madoff ήταν οι συναλλαγές σε παράγωγα του S&P 100. Ωστόσο, η έρευνά του έδειξε ότι δεν υπήρχε τότε ικανός αριθμός συμβολαίων στο συγκεκριμένο δείκτη που να μπορεί να υποστηρίξει τα ποσά που εμφανιζόταν να διαχειρίζεται ο Madoff. Κάτι άλλο έπρεπε να συμβαίνει.

Ωστόσο πέρασε ένας χρόνος χωρίς να γίνει τίποτα εκ μέρους της SEC. Στην πορεία, ο Markopoulos ανακάλυψε ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει τόσο την ανταγωνιστική σχέση που υπήρχε μεταξύ της SEC και του γραφείο της στη Βοστόνη, όσο και την πολιτική επιρροή της οικογένειας Madoff. Μάλιστα, φέρεται να δηλώνει ότι ήταν έτοιμος να τα παρατήσει, αν δεν είχε τη συνεχή ενθάρρυνση και παρότρυνση παλαιών συναδέλφων του και του ίδιου του Manion.

Τελικά το 2005 του ζητήθηκε να καταθέσει όσα στοιχεία είχε στην κα. Meaghan Cheung, η οποία ήταν επόπτης στο γραφείο της Νέας Υόρκης. Και ήταν τότε, στις 7 Νοεμβρίου του 2005, που κατέθεσε την 21 σελίδων αναφορά του επισημαίνοντας ότι είναι καλύτερα η SEC να αναλάβει εκ των προτέρων δράση -για να αντιμετωπίσει αυτό που ο ίδιος χαρακτήριζε ως «πολύ πιθανό σενάριο», δηλαδή να πρόκειται για καθαρή απάτη- παρά εκ των υστέρων.

Από τότε ο Markopoulos δεν είχε κανένα νέο. Ώσπου την προηγούμενη Πέμπτη, κι ενώ παρακολουθούσε τα παιδιά του σε μάθημα καράτε, έλαβε ένα τηλεφώνημα από φίλο του και έτσι πληροφορήθηκε ότι ο Madoff είχε συλληφθεί.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |