Friday, December 19, 2008

Ιαπωνία: Στο 0,1% η μείωση των επιτοκίων

Ιαπωνία: Στο 0,1% η μείωση των επιτοκίων


Στο 0,1% μείωσε η Bank of Japan (BOJ) τα βασικά επιτόκια δανεισμού και ανακοίνωσε νέους τρόπους για τη διοχέτευση κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα για να τονώσει την ταλαιπωρημένη οικονομία.

Ο διοικητής της τράπεζας Μασαάκι Σιρακάουα και οι συνεργάτες του μείωσα τα επιτόκια δανεισμού από το 0,3% με επτά ψήφους υπέρ και μία ψήφο κατά, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση στο Τόκιο. Επίσης η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας πρότεινε να αγοράσει εμπορικά χρεόγραφα για να βοηθήσει τις εταιρείες να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Η δεύτερη μείωση των επιτοκίων σε δύο μήνες γίνεται μετά την απόφαση της Federal Reserve των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα να μειώσει τα αμερικανικά επιτόκια έως το μηδέν, οδηγώντας το ιαπωνικό γιέν [JPY=X] στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών έναντι του δολαρίου. Φέτος το γιέν έχει σημειώσει άνοδο 25% φέτος, περιορίζοντας τα κέρδη των εξαγωγέων που ήδη μειώνουν θέσεις εργασίας, παραγωγή και δαπάνες καθώς η παγκόσμια ύφεση επιδεινώνεται.

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από την Μεγάλη Υφεση αυξάνοντας τον κίνδυνο της παράτασης της συρρίκνωσης στην Ιαπωνία, είπε ο Σιρακάουα μιλώντας στις 16 Δεκεμβρίου στο Κοινοβούλιο.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |