Friday, December 19, 2008

Νέο πλήγμα στην παγκόσμια βιομηχανία αυτοκινήτων

Νέο πλήγμα στην παγκόσμια βιομηχανία αυτοκινήτων


Νέο κύμα εξελίξεων επιφέρει σφοδρότερο πλήγμα στην παγκόσμια βιομηχανία αυτοκινήτων, καθώς η Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανιών της Ιαπωνίας (JAMA) προειδοποίησε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος δεν αναμένεται να ανακάμψει μέσα στο επόμενο έτος, ενώ την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκές πωλήσεις φορτηγών για τον Νοέμβριο κατέγραψαν ιστορικά χαμηλά.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξακολουθούν να αναζητούν κυβερνητική στήριξη, με τη Chrysler να προχωρά σε κλείσιμο όλων των μονάδων της παραγωγής τουλάχιστον για ένα μήνα, λόγω της μειωμένης ζήτησης. Παράλληλα η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τη παγκόσμια παραγωγή οχημάτων και για τις πωλήσεις του 2009.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις νέων οχημάτων για επαγγελματική χρήση υποχώρησαν κατά 30,8% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, καταγράφοντας πτώση- ρεκόρ, σύμφωνα με την ΑCEA, αντανακλώντας τον αντίκτυπο της κρίσης στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.


Κλείνει εργοστάσια η Chrysler.
Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Jaguar Land Rover, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης της αυτοκινητοβιομηχανίας. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο η Tata αγόρασε τη Jaguar Land Rover έναντι 2,6 δισ. δολαρίων και από τότε η παραγωγή έχει περιοριστεί σημαντικά στα τρία μεγάλα εργοστάσια της Βρετανίας.

Παράλληλα η Porsche ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έτος 2008/2009 οι πωλήσεις της θα υποχωρήσουν, καθώς η κρίση έχει επιφέρει πλήγμα στη παγκόσμια ζήτηση.

Την ίδια στιγμή, η General Motors διαψεύδει τις φήμες που τη θέλουν να εξετάζει εκ νέου το ενδεχόμενο συγχώνευσης με τη Chrysler, η οποία σε μία ύστατη προσπάθεια να αποφύγει τη χρεοκοπία, αποφάσισε να κλείσει όλα τα εργοστάσιά της στη Βόρεια Αμερική. Οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να επιβιώσουν αν δεν λάβουν βοήθεια από τα ομοσπονδιακά ταμεία.

Σύμφωνα με την Chrysler, οι πωλήσεις στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες περίπου κατά 35%. Σε παρόμοιο πλαίσιο κινείται και η Ford που αποφάσισε να διακόψει τις δραστηριότητες 10 μονάδων της στη Β. Αμερική για επιπλέον μία εβδομάδα.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |