Friday, December 19, 2008

Τράπεζες: Με 168 κινήσεις και 224 εκατ ευρώ επαναγοράζουν ίδιες μετοχές

Τράπεζες: Με 168 κινήσεις και 224 εκατ ευρώ επαναγοράζουν ίδιες μετοχές

Αναποτελεσματική αποδεικνύεται τελικά η τακτική των τραπεζών να στηρίξουν τις κεφαλαιοποιήσεις τους με επαναγορές ιδίων μετοχών. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις αρχές Οκτωβρίου έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 168 κινήσεις επαναγοράς ιδίων μετοχών που αντιστοιχεί σε 224 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. Σε μια περίοδο τόσο κρίσιμη για την πορεία των αγορών οι επαναγορές αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν να ανακόψουν την πτωτική πορεία των τραπεζικών μετοχών και επίσης δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι περισσότερες τράπεζες διαπραγματεύονται στην ονομαστική τους αξία. Οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών έχουν κατακρημνιστεί χωρίς καμιά αμφιβολία, ήδη εγγράφουν σημαντικές λογιστικές υποαξίες από τα χαρτοφυλάκια ιδίων μετοχών οι οποίες σωρευτικά υπολογίζονται σε πάνω από 200 εκατ ευρώ από το καλοκαίρι. Βέβαια οι διοικήσεις των τραπεζών λειτουργούν με βάση μακροπρόθεσμους ορίζοντες και ως εκ τούτου προσβλέπουν στην ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών.

Π.χ. αν μία τράπεζα εμφανίζει κόστος μεγάλου μέρους των ιδίων μετοχών πάνω από τα 10 ευρώ και η μετοχή διαπραγματεύεται στα 5 ευρώ είναι καταφανές ότι οι υποαξίες είναι μεγάλες αλλά μεσοπρόθεσμα μπορεί να υπάρξει αναστροφή τάσης και να ανακάμψουν και οι λογιστικές υποαξίες να μετατραπούν σε λογιστικές υπεραξίες.

Από τις αρχές Οκτωβρίου οπότε άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο και ως προς το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης του δημοσίου προς τις τράπεζες και έχοντας εισέλθει στο τελευταίο τρίμηνο της τρέχουσα χρονιάς οι ελληνικές τράπεζες πραγματικά προέβησαν και συνεχίζουν να προβαίνουν σε συνεχείς επαναγορές μετοχών.

Η Εθνική η οποία παραδοσιακά δεν στήριζε την μετοχή της το τελευταίο διάστημα έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ στήριξης. Συνολικά έχει πραγματοποιήσει 24 κινήσεις επαναγορών ιδίων μετοχών δαπανώντας περίπου 80 εκατ ευρώ και χωρίς να συνυπολογίζονται οι παρελθούσες επαναγορές μετοχών. Το μέσο κόστος κτήσης προσδιορίζεται κοντά στα19 ευρώ περίπου.

Η Alpha bank έχει προβεί σε 35 κινήσεις επαναγοράς ιδίων μετοχών δαπανώντας περίπου 25 εκατ ευρώ μόνο το τελευταίο διάστημα. Η Eurobank έχει πραγματοποιήσει 45 επαναγορές ιδίων μετοχών το τελευταίο διάστημα δαπανώντας περίπου 56 εκατ ευρώ. Τις περισσότερες επαναγορές ιδίων μετοχών έχει πραγματοποιήσει η Πειραιώς 53 συνολικά από τις αρχές Οκτωβρίου δαπανώντας περίπου 63 εκατ ευρώ.

Το μείζον ερώτημα που ανακύπτει είναι αν υπάρχει ενδεχόμενο οι τραπεζικές μετοχές να κινηθούν κάτω της ονομαστικής τους αξίας Υπάρχει επίσης ενδεχόμενο οι τιμές των τραπεζών να κινηθούν κάτω του χαμηλού εύρους που έχει αποφασισθεί για την ενεργοποίηση των επαναγορών μετοχών;

REPORTER.GR

No comments:

Share |