Friday, December 19, 2008

Ρεκόρ ρευστοποιήσεων τα Hedge Funds

Ρεκόρ ρευστοποιήσεων τα Hedge Funds


Σε επίπεδα- ρεκόρ ανήλθε ο αριθμός των αντισταθμιστικών ταμείων που ρευστοποίησε το ενεργητικό του στο τρίτο τρίμηνο, καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος γνώρισε την κατάρρευση, προτού αρχίσει η «ελεύθερη πτώση» των χρηματιστηριακών αγορών.

Ειδικότερα, η Hedge Fund Research ανακοίνωσε ότι 344 ταμεία είδαν το ενεργητικό τους να χάνεται μέσα στο τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τα 267 ταμεία που είχαν προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις το τέταρτο τρίμηνο του 2006.

Για τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, ο εν λόγω αριθμός ανήλθε στα 693, ενισχυμένος κατά 6,9% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η εταιρεία ερευνών τόνισε ότι κανένας άλλος τομέας δεν έχει ξεπεράσει μέχρι σήμερα αυτά τα επίπεδα ρευστοποίησης.

Παράλληλα, πολλά αντισταθμιστικά ταμεία επέλεξαν να διακόψουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2008, συμπεριλαμβανομένων των 117 ταμείων που έκλεισαν το τρίτο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά, από το 1996, όταν η Hedge Fund Research άρχισε να συλλέγει στοιχεία, όπου συστάθηκαν λιγότερα ταμεία από αυτά που διέκοψαν τις δραστηριότητές τους.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Κένεθ Χέινζ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η βιομηχανία των αντισταθμιστικών ταμείων αντιμετωπίζει ένα δομικό συγκεντρωτισμό, ο οποίος αντανακλά τις ευρύτερες τάσεις ολόκληρης της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι ο συνδυασμός της αστάθειας στις τιμές ενεργητικού και η μείωση της ρευστότητας έχει συμβάλει στη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στα ταμεία και, συγχρόνως, έχουν αυξηθεί οι προκλήσεις τόσο για τα αντισταθμιστικά ταμεία όσο και για τους επενδυτές.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |