Tuesday, December 30, 2008

Μισθολογικό μπουμ παρά την κρίση

Μισθολογικό μπουμ παρά την κρίση



Με χοντρότερα πορτοφόλια αντιμετωπίζουν την παγκόσμια οικονομική κρίση οι κύπριοι εργαζόμενοι καθώς οι μισθοί κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, το τρίτο τρίμηνο του 2008 οι μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων σημείωσαν ετήσια αύξηση της τάξης του 8,4%. Ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Κύπρο έφθασε αισίως τα €1742 παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση €116 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2007.

Η αύξηση οφείλεται εν μέρει στην προσθήκη των αναδρομικών αυξήσεων 2% που παραχωρήθηκαν τον Ιούλιο στους δημόσιους υπαλλήλους. Ακόμα και μετά την αφαίρεση της επίδρασης αυτής, συγκρίνεται ιδιαίτερα ευνοϊκά με την αντίστοιχη περσινή αύξηση που ήταν 3,5%.

Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2008, σημειώθηκε αύξηση στις μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά 1,8%, που οφείλεται, κυρίως, στην καταβολή της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (Α.Τ.Α.) από τον Ιούλιο του 2008, η οποία ανήλθε σε 2,28% πάνω στις ακαθάριστες απολαβές των υπαλλήλων, αλλά και στην καταβολή των αναδρομικών για τους δημόσιους υπάλληλους τον Ιούλιο.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |