Tuesday, December 30, 2008

Αμυντική στρατηγική από τις τράπεζες για το 2009

Αμυντική στρατηγική από τις τράπεζες για το 2009

Την αλλαγή των βασικών προτεραιοτήτων στις οποίες βασίστηκε η ανάπτυξη των τελευταίων ετών περιλαμβάνει η στρατηγική των ελληνικών τραπεζών για το 2009.

Κερδοφορία φιλόδοξα business plan και επιθετική επέκταση στην ΝΑ Ευρώπη περνούν σε δεύτερη μοίρα και ο σχεδιασμός των τραπεζικών επιτελείων στηρίζεται πλέον σε τρεις κύριους άξονες: ρευστότητα, κεφαλαιακή επάρκεια, διαχείριση κινδύνων. Οι διοικήσεις των μεγάλων ομίλων βρίσκονται τώρα στη δύσκολη θέση να μεταβάλλουν το μοντέλο που μέχρι την έναρξη της κρίσης έφερνε αυξημένα κέρδη και υψηλές αποτιμήσεις.

Διαφορετικά δεδομένα

Τα απόνερα της κρίσης ταρακούνησαν τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών καθώς ο κλάδος, παρότι δεν βρέθηκε στην καρδιά του διεθνούς προβλήματος, αντιμετωπίζει πλέον διαφορετικά δεδομένα. Η υψηλή κερδοφορία που στηρίζεται σε ισχυρούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης τίθεται εν αμφιβόλω και ενώ οι ενδείξεις επιβράδυνσης καταγράφηκαν στα δύο τελευταία τρίμηνα, κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους αναμένεται η πραγματική αποτύπωση της κρίσης στα κέρδη.

Στην ίδια κατεύθυνση, είναι εύλογη εξέλιξη η αναθεώρηση των business plan που στηρίζονται σε παραδοχές προ της κρίσης. Τα νέα επιχειρηματικά σχέδια θα περιλαμβάνουν πολύ «σεμνότερους» στόχους από εκείνους που στήριξαν το growth story του κλάδου, μαζί με την ανάπτυξη στην ΝΑ Ευρώπη, η οποία επίσης παγώνει στο σχεδιασμό του 2009.

Οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών καλούνται να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα της αγοράς, τη στιγμή που χαρακτηριστικό της κρίσης είναι ακριβώς η αβεβαιότητα και η αδυναμία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Οπως αναλυτές σημειώνουν, έχει τελειώσει η εποχή των εύκολων κερδών και της ανάπτυξης χωρίς κόπο είτε στην εγχώρια αγορά που αναπτύχθηκε ραγδαία μέσα σε λίγα χρόνια, είτε στην ΝΑ Ευρώπη όπου το «έδαφος» για επέκταση ήταν άφθονο.

Μάλιστα, η επέκταση εργασιών με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ενίσχυσε τον κίνδυνο ποιότητας των χαρτοφυλακίων που αναδεικνύεται τώρα μετ΄επιτάσεως. Η διάθεση ανάληψης κινδύνων από τις τράπεζες περιορίζεται ενώ οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο.

Κεντρικός άξονας της στρατηγικής είναι η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια που να καλύπτει τις αυξημένες απαιτήσεις των εποπτικών αρχών ενώ η ρευστότητα παραμένει το ζητούμενο. Παρά τις κινήσεις σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ τραπεζών δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες θα κινηθούν το 2009 συντηρητικά όσο αφορά τη χρηματοδότηση. Με τη ζήτηση να έχει υποχωρήσει σημαντικά, ο στόχος για ρυθμό πιστωτικής επέκτασης της τάξης του 10% που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι εφικτός.

Καθώς όμως κινείται στο ήμισυ της ως σήμερα αύξησης, επακόλουθο είναι ο περιορισμός της κερδοφορίας, η οποία περιορίζεται περαιτέρω από τη συμπίεση των περιθωρίων που προκαλεί το αυξημένο κόστος χρήματος. Η ισόρροπη αύξηση χορηγήσεων και καταθέσεων είναι στρατηγική επιδίωξη για το 2009 και ήδη έχει καταγραφεί η σχετική τάση στο τελευταίο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Στη ΝΑ Ευρώπη

Η συντηρητική πολιτική χρηματοδότησης δεν μπορεί να αγνοήσει ότι οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην ΝΑ Ευρώπη και έχουν ποντάρει στην περιοχή τη μελλοντική τους ανάπτυξη. Παρά τα ρίσκα που υπάρχουν στις οικονομίες αυτές, οι τράπεζες δεν μπορούν να τραβήξουν το «χαλί κάτω από τα πόδια» σε ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ΝΑ Ευρώπη αλλά και στους τοπικούς πελάτες και οικονομίες, από τη στιγμή μάλιστα που οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές, παρά τις σημερινές δυσκολίες.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |