Tuesday, December 30, 2008

Στα 39 δολάρια το αργό- Πτώση 1 δολαρίου

Στα 39 δολάρια το αργό- Πτώση 1 δολαρίου

Με απώλειές έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων πλησιάζοντας τα 39 δολάρια το βαρέλι, οδεύοντας προς τις πρώτες απώλειες σε επίπεδο έτους για πρώτη φορά σε επτά χρόνια. Οι ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν αποδόθηκαν στις εκτιμήσεις ότι τα αποθέματα καυσίμων θα αυξηθούν καθώς η παγκόσμια κρίση βάζει «φρένο» στη ζήτηση. Το συμβόλαιο του Φεβρουάριο για το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 99 cents στα 39,03 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω τιμές είναι κατά 73% χαμηλότερες σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων του Ιουλίου. Από την αρχή της χρονιάς οι απώλειες του «μαύρου χρυσού» ανέρχονται σε 59%.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ υποχώρησε κατά 1,1% και η τιμή του διαμορφώνεται στα 40,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά η πτώση είχε αγγίξει ακόμα και το 10%.

Παρόλα αυτά, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να ανακάμψουν στα 60 δολάρια το βαρέλι την επόμενη χρονιά, καθώς ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να προχωρήσει σε δραστική μείωση της παραγωγής, προκειμένου αντισταθμίσει τη σημαντική κάμψη που έχουν καταγράψει οι πετρελαϊκές τιμές, εξαιτίας της ανησυχίας για μείωση της ζήτησης.

Αυτό προβλέπουν αναλυτές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, προβλέποντας ουσιαστικά μια αύξηση 52% σε σχέση με τις σημερινές τιμές που το αργό διαπραγματεύεται κοντά στα 39 δολάρια.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η κατά 14% μείωση στην παραγωγή που αποφάσισε το καρτέλ, ισοδυναμεί με 4,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως και εκτιμάται ότι θα αντισταθμίσουν την κατά 10% αύξηση στα αμερικανικά αποθέματα αργού.

REPORTER.GR

No comments:

Share |