Tuesday, December 30, 2008

Υπό πίεση για νέα μείωση των επιτοκίων το 2009 η ΕΚΤ

Υπό πίεση για νέα μείωση των επιτοκίων το 2009 η ΕΚΤ

Με πίεση για μια νέα μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει το 2009 για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μετά την πτώση των λιανικών πωλήσεων για έβδομο διαδοχικό μήνα και τα χαμηλά επίπεδα χορήγησης δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.


Οι πωλήσεις, οι θέσεις εργασίας και τα περιθώρια κέρδους στις εταιρείες λιανικής πώλησης συρρικνώθηκαν αυτόν το μήνα, καθώς η ύφεση συνεχίζεται και πλήττει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις ιδιωτικές δαπάνες, όπως προκύπτει από τον σχετικό δείκτη του Bloomberg. Ακόμη, τα αυστηρότερα κριτήρια δανειοδότησης στις τράπεζες οδήγησαν σε επιβράδυνση της χορήγησης δανείων στον ιδιωτικό τομέα για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα το Νοέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 7,1% από αύξηση 7,8% που είχε σημειώσει τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Οι ανωτέρω αρνητικές εξελίξεις καταδεικνύουν πως η Ευρωζώνη θα γιορτάσει τα 10 χρόνια υιοθέτησης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, την 1η Ιανουαρίου, υπό τη σκιά μιας σοβαρότατης ύφεσης. Αυτό οδηγεί πολλούς επενδυτές να συμπεραίνουν πως η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, παρά τη διστακτικότητα που δείχνουν τα μέλη της.

«Η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει περισσότερο», επισημαίνει ο οικονομολόγος της Bank of America, Gilles Moec επισημαίνοντας πως η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει «μια σοβαρή και παρατεταμένη ύφεση».

REPORTER.GR

No comments:

Share |